Необходимо е бъдещите пенсионери да направят отметка за избор в заявлението

Окончателно е предложено експертите на НОИ да подпомагат хората при избора по старата или по новата методика да се пенсионират, за да получат по-благоприятен размер на пенсията. За целта е необходимо бъдещите пенсионери да направят отметка за избор в заявлението, а НОИ ще има задължението при предоставени всички документи да изчисли кой размер на пенсията е по-добър. Това съобщиха пред журналисти управителят на НОИ Ивайло Иванов и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, предаде БТА.

Поправката е внесена между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Предстои да бъде гледана в социална комисия, после внесена в зала. 
Ако хората са посочили с подаване на заявлението за отпускане на пенсия, че избират размерът на пенсията им да бъде определен по старата методика и представят необходимите документи за трите най-добри години преди 1997 година, експертите на НОИ автоматично ще изчислят пенсията и по двете методики -както по старата методика,която включва трите най-добри години преди 1997 и тези в периода 1997 -1999 година, така и по новата методика, в която влиза само осигурителният доход след 2000 година. Старата методика действаше до края на миналата година, новата от началото на тази година. Ще бъде изплащана по-благоприятната пенсия.
Изчисляването по двете методики няма да удължи срока на разпореждането, срокът остава до четири месеца, както е записан в КСО.

НОИ ще подпомага хората при избора по коя методика да се пенсионират

В разпореждането хората ще видят директно по-благоприятния размер на пенсията, но който иска да се запознае и с другия размер, ще получи информация. От НОИ изчакват да се приемат окончателно текстовете в КСО, за да качат комбиниран калкулатор, който да изчислява и по двете методики. На първо време ще бъдат качени и двата калкулатора - за изчисление по новата и по-старата методика, след това и комбинираният продукт. 
В приемните на НОИ, в териториалните поделения, ще има експерти на осигурителния институт, които ще разясняват на гражданите промените. Предвиждат се и мобилни приемни в населени места, където няма териториални поделения. Ще има и материали, които да бъдат раздавани на хората.

От началото на 2019 година документи за пенсиониране са подали около 3800 души, като те имат право в шестмесечен срок, ако имат желание, пенсията да им да бъде изчислена и по старата методика.
НОИ има готовност да предостави консултации, за да може всички кандидат -пенсионери да са информирани за това какво им предстои и кой начин за изчисление на пенсията е по-благоприятен, допълни председателят на социалната комисия. Адемов посочи, че се надява новата поправка да се приеме с консенсус, защото е в интерес на кандидат-пенсионерите. 
В редакцията няма засегната хипотеза за хората, които са предпочели да се пенсионират по-рано, за да избегнат новата методика. По думите на Адемов този въпрос остава неразрешен, защото тези хора вече са консумирали правото си на пенсия до началото на 2019 година.

От 8 април изплащат пенсиите с великденската добавка

За хората, които искат да се пенсионират по новата методика, няма да са нужни специални отметки за избор, документи също, защото тях ги има в регистрите на НОИ. Пенсионерът директно ще получи пенсия, определена по новата методика. Според анализите на НОИ 60 процента от хората ще получат по новата методика по-високи пенсии, припомни управителят на НОИ Ивайло Иванов. Той прогнозира, че много от бъдещите пенсионери ще предпочетат да изберат новата методика, тъй като не е необходимо да събират всички необходими документи, които са до 1999 година.

Приетите на първо четене промени в КСО предвиждат бъдещите пенсионери да могат до 1 януари 2023 година да избират по старата или по новата методика да се пенсионират . Старата методика включва както трите най-благоприятни години преди 1997 година, така и целият доход от 1 януари 1997 година до пенсионирането им.Новата включва само осигурителният доход след 2000 година и след 1 януари 2023 година ще действа само тя. 
Възможността за избор е предвидена и за хората, които са подали заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 година, както и за тези, на които вече е отпусната такава пенсия през същия период. Те ще могат в шестмесечен срок да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.