Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на "Летище София" на 5 май

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск.Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на "Летище София" на 5 май.

Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

В ОЧАКВАНЕ НА ПАПАТА: Генерална репетиция за посрещането в Раковски

И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

БЪЛГАРСКИЯТ ПАПА: За живота и делата на Анджело Ронкали

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.