Гинка Загорчива със златен медал от Световното първенсто в Рим през 1987г.

Гинка Загорчива е една от най-добрите български лекоатлетки. Тя има златен медал от Световното първенство в Рим през 1987г., след като била благословена от Папа Йоан Павел II. От 500 души в залата той избрал именно нея, а тя целунала ръката му и чула на чист български език "Бъди благословена от папа Йоан Павел II". Помни пръстена му с разпятие и собственото си лудо сърцебиене.

"Златото от Рим за мен беше много особен момент. Отидох там като световна рекордьорка. Трябваше да се докажа и на Световното първенство. То беше много специално за мен. Аз самата си поставях тази цел. Второто голямо преживяване беше срещата ми с Папа Йоан Павел II", каза Гинка Загорчива пред камерата на "Събуди се".

NOVA със специален подарък за папата

А за срещата си с Папа Йоан Павел II, тя си спомня с голямо вълнение и до днес. "Спря се, направи една крачка към мен, подадох си ръката, той също я подаде. Казах му, че съм от България, а той ме попита - От къде си? на български и добави, че ме благославя на български - Благословена бъди. Той показа, че не таи лоши чувства към българския народ."

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ от самолета на папа Франциск

Целия разговор гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.