Специалният дар бе поднесен на Негово светейшество от репортера Методи Владимиров

Новините на NOVA изненадаха папа Франциск с уникален подарък, който символизира християнската обредност по нашите земи.  Светият отец получи от екипа на NOVA специален дървен просфорен печат от 1901 г., който е използван от българско християнско семейство от Северозападна България.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК 

С него те са освещавали празнични пити, погачи и хлябове. Вярвали са, че за да бъдат докоснати от Бога, е трябвало да изпишат имената си на този печат и с него да осветят хляба – символ на Тялото Божие. На печата, който екипа на NOVA подари на папа Франциск,са изписани имената на мъж и жена, живели в района около Видин и Белоградчик – Никола и Иовика.

ПАПА ФРАНЦИСК НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ОЛЕГ ПОПОВ

Подаръкът бе връчен на Негово светейшество от  репортера Методи Владимиров, който придружава папа Франциск в неговото пътуване към България. Само 70 журналисти от целия свят имат право да се качат на самолета на Светия отец. Сред тях е екип на  NOVA. Репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. 29-тото пътуване на папата зад граница е със свита от 35 високопоставени служители на Ватикана.

Новините на NOVA с уникален подарък за папа Франциск (СНИМКИ)

„Папа Франциск оцени подаръка на NOVA високо и благодари за честта, която сме му оказали. NOVA има един от малкото телевизионни екипи, които имат честта да бъдат на папския самолет. Така имахме възможност да се докоснем до папа Франциск и да му подарим тази изключително ценна реликва. Всяка секунда от полета е изключително любопитна, защото това е папата, който постоянно разчупва протокола. Той отдели специално внимание на всеки един, който е на борда, за да го поздрави.  В момента, в който подавах подаръка на NOVA към папата, нашият оператор Димитър Василев трябваше да заснеме всичко това, Франциск му подаде ръка, за да поздрави дори оператора, на когото му се налага да работи в този момент ”, разказа Методи Владимиров.

Предметът, който бе подарен на папа Франциск от NOVA, има дълбока символика. Просфорните печати са ключов елемент на църковния живот и част от богатото културно наследство на българите. От дълбока древност те са се изработвали от монаси, в центъра на който присъства надписът „Исус Христос побеждава“. Просфорният печат е свързан с оформлението на погачата, чрез което придобива каноничност на обредния хляб. По този начин се освещава хляба с възможност да участва в църковни литургии. Използва се и като напрестолен кръст. Особеното е, че винаги се предава по наследство и е символ на българското народно християнско творчество.

Просфорни печати се използват и в много други европейски страни. Има райони, в които се използват като печат за масло. Освен от дърво през вековете просфорни печати са изработвани  и от метал, и от камък. В България просфората почти е изчезнала, но на много места все още има спомени за употребата ѝ. Понякога хората откриват в някой скрин такъв кръст, останал от техните предци.  Понякога ги даряват на музеи или ги пазят като скъпа семейна реликва и част от традиционната им родова история.

Как папа Франциск прие уникалния дар, вижте във видеото. 

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.