Той е началникът на ВМА и главен лекар на въоръжените сили на Република България - бригаден генерал, професор д-р Венцислав Мутафчийски

Професор д-р Венцислав Мутафчийски е избрал да служи на родината. Бил е на военни мисии зад граница, спасил е стотици животи и никога няма да забрави атентата срещу българската база в Кербала през 2003-та година.

Той е началникът на Военномедицинска академия и главен лекар на въоръжените сили на Република България, бригаден генерал, професор д-р Венцислав Мутафчийски. От 6-май  е удостоен и с висше офицерско звание “генерал-майор”.  Приел е за своя мисия да предаде философията на военната медицина на всички, които ще продължат по неговите стъпки. 

„Аз и един мой колега бяхме единствените хирурзи на площ колкото Западна България. При нас идваха всички. На едно афганско дете, което беше простреляно по погрешка с картечница, направихме много тежка операция, за да успеем да спасим живота му. Слава Богу, успешна беше операцията”, казва той.

ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА НЕБЕТО: Как се става военен пилот?

Професор д-р Венцислав Мутафчийски, по професия - хирург, по призвание - военен лекар, сега е директор на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България.  В мирно време не спира да работи.

„Съвсем осъзнато, аз съм първият в моето семейство лекар, така че не съм възприел модела, силно бях впечатлен на пет години, като си счупих ръката и изживях толкова болки. Докато ми я наместваха видях колко истинска е тази професия, те наистина помагат на хората”, казва още той.

По време на следването си за хирург  осъзнава, че за да помогнеш на тялото на човек, трябва да познаваш и душата му. Изкарва и курсове по психология.

„Човек не е консервна кутия, да го отвориш и затвориш, човек има и душа”, казва професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.