Обясни високите цени на тока с липсата на вода в язовирите

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев отказа да подаде оставка въпреки настояването на работодателските организации. 

Работодателите: Има всички признаци на организирана престъпна група при пазара на ток за бизнеса у нас

В четвъртък с писмо до премиера Бойко Борисов и до енергийния министър Теменужка Петкова работодателите в лицето на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията заради "рекордно високите цени на тока за промишлеността". Цените за индустрията достигнаха 84 евро на мегаватчас, а в държавите около нас са на 44 евро, обясняват работодателите. 

РЕКОРД: Два дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността

Петър Илиев обясни високата цена с липса на достатъчно вода в язовирите. Той отхвърли обвиненията на работодателите, че умишлено се създава дефицит на електроенергия. По думите му ако се натоварят с допълнително производство на ток, има опасност да застрашат снабдяването с вода на потребителите и да източват язовирите.

"От 1 януари 2019 г. вече всички са на свободния пазар. Основно задължение на НЕК е да доставя енергията на ЕРП-тата за населението", каза още Илиев. 

Петър Илиев уточни, че цените на свободния пазар се определят от пазарни механизми, а в двата дни с по-висока цена - търсенето също било по-високо.

Работодателските организации с писмо до премиера заради цените на тока

Относно думите на председателя на АИКБ Васил Велев в предаването „Здравей, България”, че на пазара на тока „има всички признаци на организирана престъпна група”, Илиев заяви:

 „Никога не ни е била целта да ощетяваме някого. Организирана престъпна група? Няма такива неща. И аз искам сиренето ми да е евтино, но няма как”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.