Работодатели твърдят, че скокът в цените на тока поставя пред риск производството

Два дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността в Европа. Бизнесът реагира мигновено. В отворено писмо до премиера, работодателите твърдят, че скокът в цените на тока поставя пред риск производството, а ситуацията в енергетиката може да е пагубна за българската икономика.

В хлебопекарна в Благоевград цикълът на производство е непрекъснат. От фирмата твърдят, че за последните два дни са похарчили с пъти повече за ток. Рано е да се говори за фалити, но загубите вече са факт. Затова работодателите настояват да се положат усилия разходите на държавните централи да бъдат намалени.

Бизнесът иска конкретни отговори на конкретни въпроси - като например „Какво наложило свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти?” Настояват и за  компенсации за индустрията.

Работодателските организации с писмо до премиера заради цените на тока

Цената на промишления ток в сряда у нас е надхвърлила 84 евро за мегават час. Такава е била цената, когато е била направена поръчката по схемата "ден по-рано".  Днес по същата схема сумата за мегават час е близо 67 евро. През това време в страни като Германия, Швейцария, Чехия и Словакия за промишлен ток плащат под 45 евро за мегават час.

„Не е нормално ние, нашата страна – България, да е най-скъпата в рамките на Европейския съюз. Ние сме по-скъпи и от Гърция. На 8 май, и в съседните Румъния, Германия, Франция няма толкова скъпа електроенергия”, коментира експертът на Национално представителните работодателски организации Константин Стаменов. Заради шоковите цени бизнесът е готов на протести. „Очакваме министерството на енергетиката да оповести какви мерки предприема”, допълни още той.

Представители на бизнеса, които ползват именно производствен ток, вече отчитат сериозни загуби. „Накрая всичко отива на гърба на народа, защото не можеш да издържиш няколко увеличения и да не вдигнеш цената. Всичко се отразява на хората”, коментира хребопроизводителят Димитър Бакалов.

Според бизнеса, причината за скъпия ток са резките спадове на предлагането на електроенергия от НЕК.

Ще има ли шоково поскъпване на тока?

„Това е ужасно, това може да убие нашата индустрия. Затова ние настояваме да се предприемат мерки, да се пуснат мощности, които да могат да компенсират недостатъчното търсене. Такива мощности има, има блокове в „Марица Изток 2”, но най-вече енергетиката трябва да си прецени какво точно да направи, но трябва да успокоят пазара”, коментира Константин Стаменов.

От Министерство на енергетиката заявиха пред NOVA, че на този етап няма да коментират рекордното поскъпване на тока. От КЕВР пък заявиха, че става дума за свободен пазар. 

Поскъпване на тока за битови нужди, поне в такива размери и поне засега, няма да има. „КЕВР може да каже дали токът за потребителите ще поскъпне или не. Но аз, доколкото разбрах, от изказванията на г-н Иванов, ще бъде в рамките на инфлацията. Защото ние сме създали буфери, чрез този Фонд за енергийна сигурност”, заяви председателят на Парламентарна комисия по енергетика Валентин Николов.

При всички случаи, обаче, скокът на тока за бизнеса ще се отрази на цените на основни стоки и услуги.

От 1 – ви юли малките фотоволтаични централи, както и топлофикациите, ще продават произвеждания от тях ток на свободния пазар. Това стана възможно след приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката. Те бяха направени в отговор на протестите на бизнеса срещу драстичните скокове в цените на тока на свободния пазар в началото на годината, когато ръстът стигна над 300%. С приетите промени потребителите на електроенергия ще могат да проверяват потреблението си на ток онлайн чрез монтиране на „умен“ електромер.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.