В часовете на Ирена Райкова телефоните и таблетите се използват с учебна цел

В навечерието на деня на Кирил и Методий, 35 преподаватели получиха приза "Учител на годината". Той се връчва от Синдиката на българските учители.

След първите 7, едни от най-важните години са първите 4 в училище…За тях се грижи Ирена Райкова като начален учител, всеотдайна в професията, а вече и с приз „Учител на годината”.

"Като малка преминах през различни етапи, мечтаех да изследвам морското дъно, после космонавт, после лечител, после реших, че всички професии мога да ги комбинирам през професията на началния учител", каза началният учител от 137 СОУ "Ангел Кънчев" Ирена Райкова.

Вълчев: Учителите са най-важният актьор в класната стая

И така вече 15 години. В нейните часове не са забранени телефони и таблети, напротив, използват се с учебна цел.

"Образователните приложения децата не ги виждат вкъщи. Тях това ги грабва, а и хем обичат да използват мобилно устройство, хем учим с тях", заяви Райкова.

И въпреки че Ирена Райкова влиза мотивирана в класната стая вече дълги години, учителската професия не е достатъчно престижна, за да привлече повече като нея, твърди вицепрезидентът Илияна Йотова.

АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ: По-малко случаи в София, повечe - в национален мащаб

"Не можем да се сещаме за тях само, когато идват избори, или  като има празници. През останалото време сме ги оставили да се справят сами - грешка и като родители и като държава, и общество. На стартиращ млад преподавател, заплатата му не трябва да бъде под 2000 лева", каза още Йотова. 

Според синдикатите това можело да стане 2027 година, а дотогава държавата била отделила 360 милиона за по-високи учителски заплати през следващата година.

"Ако имаме добри учители, ще имаме специалисти по всички останали професии. Учителят ще бъде основният актьор в класната стая и най-важният в системата на образованието", добави министърът на образованието Красимир Вълчев.

Но преди всичко госпожа Райкова държи да научи децата, да бъдат добри.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.