В София има 239 училища, в 29 от тях няма психолог

Образователното министерство отчита ръст на агресията в училище. За учебната 2017/2018  година са регистрирани 3 616 инцидента. С 400 повече в сравнение с година по-рано. В същото време, оказва се - не във всички училища у нас има психолози.

„Това са нормални неща, спречкванията в училище. Но чак до болница не се е стигало, слава Богу”, казва Йорданка Йорданова, майка на момиче, пострадало след бой в училище.

Дъщерята на Йорданка Йорданова вече е в болница. След сбиване в училище. „Аз чух вик, веднага излязох пред вратата на кабинета и видях момичето на земята”, коментира Росица Попова, учител по химия.

Учител наби 11-годишно дете в габровско училище

Това не е първи инцидент с ученичката от Хранилетно-вкусовата гимназия в София. Психолог в училището, който да работи с нея, няма. „Психолог на щат нямаме в училището, тъй като сме под бройката”, посочва Нели Стоянова, директор на ПГ „Проф. д-р Георги Павлов”.

В София има 239 училища. В 29 от тях няма психолог. „Нормативно при 350 ученици министерството отпуска и има целева програма на психолози”, коментира  д-р Мая Митренцева, РУО-София.

Родители твърдят, че синът им е бит от учител (ВИДЕО)

За тях е предвидена мобилна група психолози, но директорката трябвало да сигнализира, че има системен проблем в училището. „Не е поискала кризисна интервенция, директорката, защото случаят може да бъде решен, очевидно не е от най-тежките”, каза още д-р Митренцева.

За Държавната агенция за закрила на детето случаят е тежък и се е самосезирала след репортажа на NOVA. „В голям процента децата, които проявяват насилие, има нотка насилие и спрямо тях”, коментира Весна Петрова от ДАЗД.

От началото на учебната година в София има 99 инцидента. За същия период за миналата година случаите на агресия в училище са били с 30 повече.

„Засега е стабилно състоянието. Надявам се всичко да е наред”, каза майката на пострадалото момиче. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.