Обикновено професията се практикува от жени

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Една професия, която в България се възприема по-скоро като женска. Но има мъже, които разбиват този стереотип.

В реанимацияна на най-голямата болница във Велико Търново откриваме Светлан и Симеон. Мъже на средна възраст, които са студенти. Учат за медици. И искат да помагат.

„Работих в Прага със съпругата си и имахме приятелско семейство парамедици и всеки ден ми разказваха за професията”, сподели Светлан Николов. Чехия остава зад гърба на Светлан. Остава в България. Вече работи в неврологията на болницата.

„Всеки ден се срещам със смъртта. Уникално е усещането да помогнеш на човек”, каза още Светлан.

Медицинските сестри готвят национален протест

От финансите Симеон скача в медицината. Но не оставя и бизнеса си. „Медицината е точна наука, както финансите и математиката. Обичам точните науки. Затова се записах да уча медицина”, сподели Симеон Маринов.

Единият е на 33, другият на 46 – но годините не са от значение за мечтите.

„От първия ден сме атракция в университета, защото сме мъже .. Както у нас, така и в чужбина масово това е мъжка професия”, каза още Светлан.

Хората в бяло помагат независимо дали са жени, или мъже.Те са изключение от правилото. Двама мъже помагат рамо до рамо на старшите медиински сестри. Екзотика в здравната система, която чупи предразсъдъци.

Може ли увеличението на заплатите на медицинските сестри да доведе до дисбаланс в системата?

Медицинската сестра е опората на лекаря. Тя е неотлъчно до пациента и близките му. Отговорността на плещите й я задължава да бъде винаги концентрирана. Историята на Светлан и Симеон е като лъч светлина на фона на протести на медици и хронична липса на медицински сестри.

„За да си докарала нормална заплата медицинската сестра работи на 2 места, като една мултифункционална машина”, поясни Светлан.

Двамата мъже са отличници в университета, не пропускат лекции, но и теорията прилагат на практика в болницата.

Но да помагаш не е за всеки. Или носиш добрината в сърцето си, или не ти се отдава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.