На фирмата изпълнител ще бъде наложена глоба

Приключи ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев".  Заради некачествена работа фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", проектантът и надзора ще бъдат глобени с 290 хил. лв.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сърцето на столицата ни беше разкопано за ремонт. А той се превърна в скандалноизвестен. Продължи над година вместо обещаните  по-кратки срокове. След много обещания, оставки, подигравки и препъни камъни дойде и  финалната проверка на надзора.

Констатациите на общината след инспекцията са, че от общо 40 декара ремонти, оказва се 15 са с дефекти.

„Становището на комисията е, че обектът е годен да бъде експлоатиран", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: БГНЕС

Забележките били в допустимите отклонения и затова нямало нужда да бъдат поправени.

„Виждате, че целият площад е растерен. Определени диагонали не следват права линия. Тоест, те са безопасни за експлоатация -  няма издигания, няма пропадания, хората могат да използват това нещо, но то просто е изкривено. Това е нарушение на качеството и си остава така! Няма да бъде оправено”, заяви  директорът на "Транспортна инфраструктура", СО Даниел Евлогиев.

 „Вече виждаме, че дори наскоро поставените плочки се разпадат, надигнати са, криви са. Това показва, че не е спазена качествено технологията. Проблемите са от естетиката - плочки с различно качество, партида и цвят. Има тактилни ивици за слепи хора, които ги водят в стени", поясни Борис Бонев от Гражданска инициатива "Спаси София".

Столичната община проверява финално ремонта на „Графа”

„Изчислените до момента неустойки за качество е в размер на 109 000 лв. За повредени дървета е наложена глоба от 57 000 лв, максимална глоба и за недобро почистване на обекта при предаване 3000 лв.", добави Фандъкова.

След реставрацията пейката с Петко и Пенчо Славейкови отново зае мястото си. А скоро до тях се връщат и книгите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.