Майки излязоха на демонстрация под надслов "Да спасим децата от системата"

Протест пред Министерския съвет. Майки от инициативата "Системата ни убива" излязоха на демонстрация под надслов "Да спасим децата от системата".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Една година след началото на палатковия лагер и масовите протести, майките на деца с увреждания отново се събраха. Тяхното искане сега е децата, настанени при близки и роднини да получават еднаква месечна подкрепа като децата, настанени в приемни семейства.

СИСТЕМАТА НЕ УБИВА: Как живеят децата с увреждания във Франция?

Другите им искания предвиждат извеждането на дете от семейството му да бъде крайна мярка, а при установяване на насилие над дете да бъде извеждан насилникът, а не детето.

И още - забрана за оказване на натиск върху биологичните родители да се откажат от родителските си права, както и безкомпромисни действия в случаите "деца раждат деца". За целта майките са готови да изготвят нова "Стратегия за семейството и детето".

Д-р Ненков: Проблемът е, че болниците са като търговски дружества

„По закон децата сега имат право на финансова помощ, но в правилника е добавено едно „до”. За приемните е определена финансова помощ от 300 лв. За деца сираци при близки роднини ДО 300 лв. Ние искаме да се премахне това „до”, казва една от протестиращите майки.

„Едно от исканията е изравняване на месечната помощ за приемните семейства и за семействата на близки и роднини при настаняване на деца в тях. В закона за закрила на детето е възприето, че помощта, по отношение на семействата за близки и роднини се отпуска при доходен критерий и съответно преценката е и на социалния работник до определен лимит каква да бъде в зависимост от състоянието на семейството. Във всички други случаи сме отворени за диалог”, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.