Всеки от тях разработва колекцията си спрямо своето вдъхновение

"Етиката в модата е желанието на модната индустрия е желанието на модната индустрия да промени съзнанието на производителите и потребителите към малко по-осмислено произвеждане и пазаруване на облекло". Това каза в ефира на "Събуди се" главният асистент в НБУ и ръководителят на студентския проект "Етична мода" Кристина Савова за това какво представлява понятието "етична мода".

Студентът от специалност "Моден дизайн" Кирил Георгиев обясни, че всеки от тях разработва колекцията си спрямо своето вдъхновение. "Използвал съм полиестер, който може да се рециклира. Има скрита техника на самото шиене, при което рязането на определени конци, цялата бродерия ще падне и ще може да се даде за рециклиране", каза Георгиев.

ДРЕХИ НА БОКЛУКА: Как изхвърленият текстил замърсява околната среда?

Александра Стайкова използва в своята колекция кожа от трибо, която представлява рециклиран материал, с който обаче консервните фабрики замърсяват водоемите. "Тя е специално обработена, така че да няма неприятна миризма, да е гъвкава и здрава с цел да я ползваме в облеклото, аксесоарите и кожите", заяви Стайкова.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.