Това е задължение на собствениците ѝ

Собствениците на съборената в Пловдив къща - паметник на културата трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид. Това стана ясно от становище на националния институт за недвижимо културно наследство.

Къщата, която е паметник на културата от новото време с категория “Ансамблово значение”, в момента е изравнена със земята. Служители на Общинския инспекторат са направили проверка и са подали сигнал до Министерството на културата за събарянето на знаковата къща. Със случая се занимава и прокуратурата.

Събориха още една къща паметник на културата в Пловдив

Сринатата къща е проектирана от известния архитект Йосиф Шнитер. Дълги години сградата се използваше за детска градина, а по-късно беше върната на собствениците и затворена. Архитект Румяна Пройкова е автор на проекта за строежа на сградата и е изумена от действията на инвеститорите.

„Абсолютно незаконно. Много ми беше неприятно, изключително неприятно. За много хора събарянето на поредния паметник на културата в Пловдив за сметка на инвеститорските интереси води до отдалечаване от местната култура”, каза тя.

Строителните дейности на място са спрени със заповед на Община Пловдив, а тежката техника беше извадена от обекта.

„Подадохме сигнал към прокуратурата за увреждане на сграда в защитена зона. Другият сигнал, подаден от районното кметство, е да се отмени строителното разрешение на инвеститора”, заяви Георги Стаменов - кмет на район Централен – Пловдив.

КИЧ ИЛИ ЕКСЦЕНТРИЧНОСТ: Облепиха къща в „Капана” с тапети отвън

Актът за сриване на поредния паметник на културата в Пловдив възмути и общинските съветници.

„Собствениците на сградата-инвеститори са имали задължението да запазят южната страна на тази сграда”, съобщи Слави Георгиев.

„Отново една емблематична сграда в Пловдив, толкова близо до община Пловдив, е на практика унищожена”, каза Послийски, също общински съветник.

За незаконното събаряне на архитектурната забележителност строителят на обекта го грози финансова санкция от 30 хиляди лева. Предстои да бъде съставен акт за административно нарушение, а прокуратурата ще реши дали и срещу кого да бъдат повдигнати обвинения.

репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.