Заради самолечениение с марихуана, Васил ще трябва да излежи 3 месеца ефективна присъда

Васил Тончовски претърпява тежка катастрофа през 2008 година. След инцидента остава прикован на легло, а болките са нетърпими. След многобройни разговори с онкоболни, намира решение за облекчаване на страданията си - масло от канабис.

"След катастрофата пиех около две шепи лекарства и 2-3 години след това, когато открих маслото от марихуана, постепенно аз изхвърлих всички лекарства и започнах да се чувствам по-добре, започнах да спя, да се храня, да спортувам малко повечко и така последните 5 години аз се чувствам прекрасно бих казал", каза Тончовски.

Миналото лято обаче полицията открива у него 55 грама марихуана, от която Васил твърди,че произвежда масло за лечението си. За това престъпление той получава присъда - 3 месеца затвор.

"Аз нямам място в затвора. Искам да се лекувам, ако там, в затвора ми набавят нужното масло, нека да ме вкарват", каза още той.

Адвокатът му е категоричен. Количеството открит наркотик у Васил, е голямо и според действащото законодателство, наказание трябва да има. Ще обжалват обаче ефективната присъда, тъй като наказанието трябвало да е глоба.

Ще влезе ли и канабисът в българския списък с лекарства?

"Наказанието се налага с цел  деецът да бъде поправен и превъзпитан. В неговия случай той няма да бъде поправен и превъзпитан.Той и в момента взима и ще продължи да взима масло от марихуана, докато законодателят не реши този въпрос, защото клиентът ми предпочита да живее спокойно и да спи нормално непоправен, отколкото постоянно да изпитва болки поправен", заяви адвокатът на Васил Радослав Николов.

Затова адвокатът му смята, че законодателството у нас трябва да бъде променено.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.