Министърът на туризма също откри нарушение

С началото на летните отпуски започват проверки на хотели и плажове по цялото Черноморие. Още днес няколко собственици и концесионери получиха сериозни глоби и задължителни предписания от туристическото ведомство. 

От началото на месец юни Министерството на туризма извършва проверка по всички черноморски курорти след сигнали получени от туристи на горещите телефонни линии. Днес 5-звезден хотел в Равда получи предписание - в рамките на 30 дни да отстрани нередностите, както и санкция в размер до 3 хиляди лева.

Масови проверки за качеството на храната по морето

Експерти на държавните институции влязоха на проверка в хотела заради  сигнал за несъответствие  на стаите със категоризацията. ‘В санитарните възли липсваха алармена инсталация,което е задължително изискване за всички хотели. Второто нещо, което установихме,което е също грубо нарушение на Наредбата това е ,че от апартаментите към рецепция не се избира с регламентирания № 9”, обясни Елеонора Добрева, експерт от Министерството на туризма.

Срещнахме и недоволни гости, не от базата, а от персонала. „Хотелът е страхотен, само трябва персонала ,който работи да се съобразява с почиващите,да те тропа, да не тряска в почивните часове. Сутрин в 8 часа косят тревата”, сподели Нели Томова.

Ръководството на хотела оправда пропуските с това, че са собственици от една година. „Отстранихме много от нещата, които бяха занемарени и постоянно правим това”, обясни Дичко Минчев, собственик на хотела. Въпреки това получиха предписание.

БАБХ стартира засилени проверки по Черноморието

„За да може в срок до 30 дни тези нарушения да бъдат отстранени като съответно и налагане на глоба до 3 хиляди лева- от 1000 до 3 000, в зависимост от степента на нарушението”, обясни министър Николина Ангелкова.

Изненадваща проверка беше извършена и на плаж Сарафово, по сигнал до  NOVA,че свободната от чадъри ивицата не е достатъчно чиста. Министърът на туризма откри и други нарушения - липса на указателни табели. За нарушенията наемателите  получиха  7 дневно предписание. „След това предстои налагане на неустойки по договор, които са 5% от стойността на договора”, добави Ангелкова.

Репортер: Цеца Алексова

ПРОВЕРКИ ПО МОРЕТО: 4-звезден хотел няма сифони в банята

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.