Туристите също ще могат да сигнализират за нарушения в заведенията

Започват масови проверки на заведения по Черноморието. Със старта на новия туристически сезон служители на Агенцията по безопасност на храните ще се следят за хигиената, произхода и качеството на предлаганите храни.

Изненадващите проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните ще се извършват на територията на областите Добрич, Варна и Бургас. Инспектори ще проверяват не само целогодишно работещи заведения, но и временни обекти, които предлагат услугата кетъринг, както и ресторанти, в които изхранването е на база ол инклузив.

Започнаха масови проверки на храната по морето

Освен документацията, инспекторите от Агенцията по безопасност на храните проверяват хигиенното състояние на обекта, както и дали персонала има валидни здравни книжки

 ”Ще извършим проверка на наличните в обекта храни,правилно ли се съхраняват,със какви документи са пристигнали”, каза д-р Денка Нгуен, БАБХ - Бургас

 Повечето собственици на заведения по морето твърдят, че зареждат продукти от доказани фирми, за да нямат проблеми с Агенцията.

„Работим само с едни снабдители понеже се познаваме от дълги години и са коректни. Имало е  фирми от които сме разочаровани от тях и не работим с такива”, сподели Кирил Трифонов, собственик на заведение. Проверяващите следят и дали в обекта има останала храна от предния ден, която заведението предлага на клиентите.

Въпреки забраните, продажбата на храни по плажовете продължава

„Имаме сервитьори след 11часа.Тука се работи на поръчка .Няма как да я подготвим предварително и  вечерта да няма какво да я правим”, заяви Снежана Михайлова, също собственик на заведение.

Семейство от Турция, дошли у нас за седмица на море, казват, че не са попадали на застояла храна. „Не сме срещали застояла храна, спокойни сме за това, което консумираме. Харесва ни тук и винаги идваме тук”, казват те.

Местни смятат, че проверките са принудили собствениците на заведения да спазват изискванията. „Сменят по-често олиото, качеството долу горе е добро”, споделя един от тях. Освен планирани проверки инспекторите ще проверяват и всеки сигнал на недоволен клиент

„Пишем предписания, проверяваме ги за изпълнение и по този начин  се научават и вече, ако са много груби нарушенията разбира се, че пишем и актове”, съобщи д-р Етерин Затикашвили, БАБХ – Бургас.

 Инспектори ще следят и за нерегламентирана продажба на храни по плажовете. Планираните проверки ще продължат до края на летния туристически сезон - 13 септември, но до тогава инспекторите ще проверяват и всеки получен на горещите телефони сигнал.

репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.