След два месеца прекъсване в болницата отново ще се раждат деца

След повече от два месеца със затворено „Родилно отделение“, ямболската болница отново е готова да посреща новия живот. Спасението за ямболското „Родилно“ идва от Пловдив. Неонаталог от Университетска болница „Пълмед“ от днес работи в Ямбол, а с него се завръща и проплакването на бебета в отделението. Новият герой на града се казва д-р Константин Колишев.

„Първото, това е острата нужда и опит за спасяване, искам да помогна на колегите си и на второ място тези мили сантименти. В Ямбол съм работил, след като завърших. Като млад лекар бях по-разпределение три години. Тогава имаше разпределения, между 1978- 1980 г.”, сподели д-р Константин Колишев, неонатолог МБАЛ „Св. Пантелеймон“- Ямбол.

Заради кризата с кадрите, преди време ямболската болница опита да се справи с проблема чрез пътуващи лекари от Стара Загора. Сега от лечебното заведение се надяват решението да е трайно. „До обяд ще работя и съм на разположение, когато има раждания на повикване. Работата трябва да бъде всеотдайна. Чувствам себе си, че завинаги ще остана”, каза д-р Константин Колишев.

Ямболската болница остана без родилно отделение

От болницата са се погрижили неонатологът да се чувства вкъщи в града им. „Истински лекар, който пожела. Ние му осигурихме битови условия за живеене - имам предвид квартира“, коментира директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“- Ямбол д-р Панайот Диманов.

Лекарят има 40 години стаж в неонатологичното отделение. „Новородените бебенца са като цветята. Когато го полееш, когато му дадеш помощ, тръгва както трябва.“, добавя лекарят.

Д- р Колишев е работил  и зад граница - в Либия и Кувейт. Извън сантимента, пътят от Пловдив до Ямбол е и път на лекарското призвание за самия него.

„Като единствена областна болница в Ямболска област и единствена болница, в която се извършваха раждания, направихме много големи усилия, търсихме лекар неонатолог в цяла България.”, разказа директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“- Ямбол д-р Панайот Диманов,

Сега болницата е  в очакване на бебетата.„Много ми липсват бебетата, да. Когато ги гледам по телевизията, когато дават и новородени, и малки деца, ми липсваха много.“, сподели акушерката Снежана Михайлова.

Кабинетът отпуска средства за нова болница в Ямбол и за училищни автобуси (ВИДЕО)

След добрата новина за „Родилно отделение“, в Ямбол очакват и новата болница, за която правителството отпусна 27 млн. лева преди месец. Парадоксът е, че на този етап, няма желаещи за дострояването, а болничният комплекс стои недовършен от 40 години. 

 „Вярно е, че може би е тежко изпълнение, това е болница. Болница, в такъв вид, с 29 структури, не може да се сравни със строене на хотели, на ресторанти.“, каза д-р Панайот Диманов.

Репортер: Мира Безос

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.