Причината - липсата на неонатолог

Тази седмица единственото родилно отделение в Ямбол затвори врати. Причината – дефицит на лекари. От 1 април Многопрофилната болница остана без неонатолог и така на някои родилки ще им се налага да пътуват по близо 90 км до най-близкото лечебно заведение. Бъдещи майки от Ямбол пък се питат кой ще поеме случаят им при спешност.

АГ отделението е строено в началото на 70-те години на миналия век. Преди години комплексът е бил един от най-големите и модерни в страната, подобен на болница "Шейново".

В ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ: Остър недостиг на акушерки в България

Към днешна дата, заради липсата на неонатолог, законът забранява ражданията в ямболската държавна болница. Спешните случаи обаче лечебното заведение ще продължава да поема. След това родилките и бебетата ще се транспортират до болница в съседните области - Сливен, Стара Загора или Бургас. Така ще бъде поне до август, освен ако междувременно не се намери неонатолог.

Болничното ръководство продължава да търси решение на проблема. От декември 2015 г. областната болница в Ямбол има и акредитация за база за специализанти. 13 млади медици работят в различните отделения, но лекари пак не достигат. С казуса е запознато и Здравното министерство. 

Репортер: Мира Безус 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.