Здравното министерство ще се опита да спре теча на кадри с по-високи заплати

Криза за акушерки. Родилните отделения в страната изпитват остра нужда от хиляди специалисти по родилна помощ.

„Майчин дом” е болницата, в която традиционно се раждат най-много бебета. Тук работят и най-много акушерки-малко над 200. Поне засега лечебното заведение успява да преодолее кадровия дефицит, но това е благодарение на акушерките, които макар и в пенсионна възраст, продължават да работят тук.

Последното десетилетие акушерката Надежда Христова посвещава на новия живот.

„Винаги съм знаела, че искам да се занимавам с медицина и по-специално с акушерство, баба ми беше акушерка и мисля, че го нося в кръвта си. Аз се виждам в бъдеще да продължавам, защото ми носи удоволствие”, заявява Надежда.

Специалистите като нея обаче стават все по-малко.Заради ниското заплащане много от тях напускат страната или избират друга професия, а пациентите не ги винят за това.

По данни на НСИ през 2017-та практикуващите акушерки в България са малко над 3200. Сериозен е недостигът в областите Разград, Перник, Ямбол и Видин. Най-много са специалистите в София. В "Майчин дом" например 40% от акушерките са в пенсионна възраст.

„Тук има акушерки, които имат 45-годишен трудов стаж, когато аз съм се раждал те са започнали своята кариера тук. Проблемът с липсата на акушерки е универсален”, заяви  проф. Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом" – София.

Една от мерките, които държавата ще вземе, за да се справи с кризата, е да увеличи приема на студенти в специалността. Здравното министерство ще се опита да спре теча на кадри с по-високи заплати.

„Може би не навсякъде, но в болшинството болници ще успеем”, заяви Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

На по-добро се надява и акушерката Николина Пълова. В професията е от 41 години.

„В момента, в който се почувствам, че не  мога да работя, няма да остана”, заявява тя.

На Бабинден тя получи и най-високата оценка за работата си. Заедно с гинеколога д-р Веселин Дяволов  заслужиха отличието "Златни ръце", което болницата връчва традиционно на свои служители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си