Причината са в последните седмици нахапаните до смърт хора от кучета

До 1 000 лева глоба за стопани на агресивни кучета, които ги разхождат без каишка и намордник. Това гласуваха единодушно на първо четене депутатите от Комисията по земеделието на парламента. Промените регламентират как собствениците на кучета ще могат да ги извеждат безопасно за околните.

Ако сте решили да разхождате кучето си на детска площадка или на място, на което има този знак, то трябва да знаете, че глобата вече ще е 500 лева. Санкции ще има и за кучета над 5 кг., разхождани без каишка, както и за агресивните домашни любимци без намордник. Причината за по-строгия контрол станаха серията от инциденти в последните седмици на хора, нахапани до смърт от кучета.

Младата майка Ива съчетава разходката навън с бебето с тази на домашния си любимец. Затова и често ходят на детската площадка.

Обсъждат новите правила за отглеждане на домашни кучета

"На каишка стои, защото децата искат да го разхождат, иначе по принцип си позволявам да го разхождам без каишка, тъй като е изключително добър", каза младата майка. 

Със своите 35 килограма обаче самоедът попада в категорията на кучетата, които не могат да бъдат пускани. Стопанката му не е съгласна с мерките.  

"Не се мята на хора, не се мята на кучета. Аз не знам защо ги разделят кучетата на килограми", каза още Ива.

"Считаме, че няма драстична заплаха за обществения интерес едно куче до 5 кг., дори и да е без повод, дори и да се затича към дете, не би могло да нанесе средна или тежка телесна повреда", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Депутати от ГЕРБ предлагат вдигане на глобите за кучета без намордник

Глобите за извеждане на куче без повод скачат от 100 на 300 лева, но само ако животното е над 5 килограма. За кучета, проявяващи агресия, санкцията се вдига от 100 на цели 1 000 лева. А за разходка на забранени със знак места, стопаните ще плащат не 100, а 500 лева. Глобите не се отнасят за специално обособените места за кучета, както и при участие в обучение или състезание.

Според фондация "Четири лапи" обаче липсва ясен механизъм как едно куче ще бъде определяно като "опасно". "Много по-лесно ще е да се санкционира съответно поведение, когато животното вече е проявило агресия и собственикът не е предотвратил това, а не предварително да се търси дали това куче евентуално е агресивно или не. Никой няма да тръгне с кантар да мери дали кучето е над 5 кг или не", добави Явор Гечев от фондация "Четири лапи". 

Въпреки съпротивата на неправителствените организации, законодателите приеха промените с 21 гласа "за", 0  "против" и без въздържали се. Сега предстои промените да бъдат гласувани и от депутатите  в пленарната зала. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си