Протестиращи ще поискат президентът да наложи вето

Спиране на новите изисквания на Закона за шума искат ресторантьори и собственици на заведеня. Те ще внесат в Президенството искане държавният глава да наложи вето на промените, приети от депутатите миналата седмица.

В ефира на "Здравей, България" представители на Българската асоциация на заведенията обявиха, че законът ще остави много хора без работа.

"Ние искаме вето върху целия закон. Считаме, че този Закон ще остави много хора на улицата – хора, които са заети в този бизнес, служители, работници, хора, които са поддържащи този бизнес. Затова смятаме, че трябва да има още една възможност да се оценят истинските ефекти. Има много текстове, които могат да бъдат адресирани. Като започнем от прекомерните санкции, които се предвиждат, глобите и имуществените санкции скачат между 6 и 10 пъти – необосновано и неоснователно", каза представител на БАЗ.

Според тях няма конструктувен диалог между законодателите и собствениците на заведения. 

„Това, което ни притеснява е, че в целия процес на взимане на решения нямаше конструктивен диалог и не беше потърсено нашето мнение. Ние сме хората, които ще изпълняват тези правила на терен и независимо, че определени среди се опитват да ни вкарат в някаква конфронтация , ние продължаваме с всички законови мерки, които са позволени и смятаме, че имаме какво да дадем от нашия опит и като част от бизнеса, и като потребители. Ние искаме вето върху целия закон”, обясни друг представител на асоциацията.

От асоциацията обявиха, че ще продължат с протестите, докато исканията им не бъдат чути.

Симеонов: Никой политик не обикаля да дърпа кабели

"Заведения няма да се затварят в 22.30 часа. Съгласно действащия закон, а и съгласно промените в неги, се забранява озвучаването в открити площи от 23 до 8 часа. Промяната е, че досега беше от 23 до 7, а сега е до 8 часа сутринта", обясни в ефира на „Здравей, България” депутатът от парламентарната група на „Обединени патриоти” Христиан Митев.

„Този Закон беше внесен в МС миналата година по това време. Една година законът беше внесен в НС, мина първо четене в Комисия, първо четене в зала, второ четене в Комисия, второ четене в зала, имаше работна група и трябва да ви кажа, че този Закон, който сега е предоставен за обнародване от президента, няма нищо общо с първоначалния му вид”, обясни Митев.

Според новите правила всички заведения - ресторанти, дискотеки, градини или открити плажни барове трябва да затварят в 22.30 часа. В противен случай предвидената глоба е от 3000 до 12 000 лева. Според бизнеса от прилагането на Закона ще последват големи икономически загуби за целия туристически сектор. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.