Лидерът на НФСБ коментира и намаляването на партийните субсидии

"Никой политик не обикаля да дърпа кабели. Работата на вицепремиера в мое лице беше просто да дам кураж на институциите да спазват закона". Това заяви в предаването "Здравей, България" председателят на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов по повод на промените в Закона за защита от шума в околната среда. Той обясни, че от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа правомощията са само и изцяло на полицията. Вече няма да се налага и издаване на специална заповед за извършване на нощни измервания от РЗИ. 

Ще повлияе ли забраната за шум на открито на туризма?

Симеонов обясни и какво ще се случи, ако се получи сигнал за силен шум в определено заведение. "След сигнал на 112 полицейският патрул трябва да иде на място, да издаде писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако това не се случи, полицейският служител затваря принудително заведението за 3 дни. Първо се затварят кухнята и барът, а след това се изчаква да се изпразнят масите и то се затваря", каза още лидерът на НФСБ и добави, че при следващо нарушение в рамките на година, обектът ще бъде затворен за 14 дни, а полицаите ще имат право и да изземват техника.

Бившият вицепремиер поясни, че за последната седмица е имало 4 сигнала за шум от заведения и над 70 – за шумни ромски сватби в бургаския квартал „Победа”.

До 6 000 лева глоба за шумни съседи

А на въпрос дали може курортите да се разделят на такива, където да е позволен шумът и такива, където трябва да е тихо, той отговори лаконично: „Невинаги обслужването на клиентите трябва да е цел на държавния туризъм”. А целта му била българският туризъм да стане малко по-доходен. Понеже всички курорти в България са проектирани като семейни.

Той коментира и намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас. „Не бива партиите да бъдат като коне състезатели на хиподрум. Това заплашва да денонсира коалиционното споразумение", заключи Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.