Темата коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова

Строги забрани за генериране на шум и солени глоби за нарушителите предвиждат приетите през тази седмица на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда. Текстовете бяха окончателно приети близо година след първото гласуване в пленарната зала.

До 6 000 лева глоба за шумни съседи

Новите глоби бяха инициирани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието. „Предложението създаде много шум поради характера на неговото представяне. По принцип намирам за добра идеята да бъдат ограничени правилата, които се отнасят до комфорта на гражданите и това да се чувстваме по-спокойни в следобедните и късните часове. Но според нас е необходимо ясно регулиране на туристическите зони, в които правилата имат различна специфика спрямо останалите населени места”, коментира изп. директор  “Национален борд по туризъм“ Полина Карастоянова.

„Тези туристи и гости на България, както и българските граждани, които търсят спокойствие и семейна атмосфера, могат да го намерят и ще продължават да го намират в курорта „Албена”, в курорта „Златни пясъци” и във всички затворени комплекси. А тези, които очакват повече шум и летни нощи навън, могат да отседнат в курорта „Слънчев бряг”, каза още тя.

АКЦИЯ "ТИШИНА": Отново спорят за заведения в "Слънчев бряг"

Според нея "Слънечв бряг" няма как да се превърне в семеен курорт. „Това е едно място, на което младите хора могат да се забавляват. Въпреки това там наистина има различни възможности за развитие. Например, бихме подкрепили държавата при изграждане на конгресен център, който да бъде активен извън летните месеци”, коментира Карастоянова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.