Депутатите приеха окончателно промените в закона

От 500 до 12 000 лева глоба за шум на открито в определени часове. Това предвиждат промените в Закона за защита от шума в околната среда, които бяха приети на второ четене. Глобата за шумни съседи стига до 6 000 лева.

Един от новите текстове предвижда строги забрани за каквото и да било генериране на шум в периода от 23.00 до 08.00 часа, както и от 14.00 до 16.00 часа всеки ден.

„Този закон е изключително необходим, важен и актуален с оглед на докладите на Световната здравна организация и завишените изисквания на ЕК по отношение на спазването на нормите за допустими нива на шума“, обясни лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.

АКЦИЯ "ТИШИНА": Отново спорят за заведения в "Слънчев бряг"

Промените в закона предвиждат и солени глоби за нарушителите – от 500 до 1 000 лева ще бъде глобата за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 3 000 до 6 000 лева. При повторно нарушение обаче размерът скача драстично, като имуществената санкция за физическите лица става от 2 000 до 6 000 лева, а за юридическите – от 5 000 до 12 000 лева. 

„Гордея се, че това е един от малкото закони за шума, приети в Европейския съюз. Смятам, че с нормите, които въвеждаме, допринасяме много за превръщането на България в държава-флагман в борбата срещу това вредно явление“, заяви Симеонов.

Валери Симеонов отново влезе в битка с шума в "Слънчев бряг" (СНИМКИ)

С промените в закона трябва да се сложи край на нарушаването на нощната тишина и времето за следобедната почивка. Забранява се озвучаването на открити площи, както и от кораби и водни атракциони по морето. Нощно време магазините няма да могат да зареждат стока, ако го правят шумно. Спазването на забраната вече ще се следи от МВР.Контролът в периода на пълна забрана за вдигане на шум се възлага на органите на МВР. „Това прави законът действащ, опростен и ефективен. До момента контролът върху нивата на шума се възлагаше върху 6 министерства, плюс общините. Както е казано – много баби, хилаво бебе. Всеки прехвърляше отговорността на другия и България беше царството на шумовата анархия. На това нещо ще бъде сложена точка“, допълни още Валери Симеонов.

При отказ да се изпълни разпореждането следват незабавни действия. "Затваряне на обекта за срок от 3 дни, незабавно запечатване. При повторно нарушение в рамките на една година обектът се затваря за 14 дни. Както се казва – честито на печелившите нарушители", каза Симеонов.

Сидеров: Изпратих Симеонов да работи за пенсиите, а не да се разхожда с шумомер

Недоволни от така гласуваните промени останаха от БСП. Според депутата Христо Проданов опозицията подкрепя строгите регламенти срещу шума в околната среда, но настоящите мерки са повърхностни. „И в досега действащата норматива достатъчно ясно е разписано какъв трябва да е шума, от колко до колко часа и всичко останало. Ние направихме няколко смислени предложения, които не бяха приети от Народното събрание. Едно от тях беше за намаляване на диапазона, в който забраната важи – от 24.00 до 08.00 часа“, обясни той. Според него 8 часа са напълно достатъчни на човек да се наспи и отпочине, а у нас има много сезонни заведения, които формират печалбата си само в конкретни периоди. 

Досега проверките за спазване на нощната тишина се извършваха от РЗИ. Само за миналия сезон по южното Черноморие са получени над 600 сигнала, извършени са 144 проверки.

„Издадени са21 заповеди за спиране на озвучаване, т.е. спиране на тази дейност след 23 часа и са издадени, както е известно на всички 2  заповеди за затваряне на целите заведения”, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Бизнесът също се възпротиви на промените.

„Закона го приемаме като абсолютно безумие. В цял свят, и в България, е съвсем нормално, когато сме в летен сезон, хората да пренесат забавленията на плажа. По-нормално нещо от това на света няма.При две глоби може да се каже, че едно плажно заведение ще работи само за държавата”, каза Манол Тодоров- мениджър нощни заведения.

Новите промени ще важат и за физическите лица, като най-голямата санкция може да стигне 6 000 лева.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.