Пристанището е запечатано от областната управа като държавна собственост

Любители моряци останаха без достъп до лодките си. Пристанището било запечатано от областната управа на Варна като държавна собственост.

Потърпевшите обаче твърдят, че цели 40 години преди това са имали право на безвъзмездно ползване на Земята.

За 80-годишния дядо Иван лодката “Атлантика” е втори дом и в добро, и в лошо време. Прави я сам преди 20 години, а с нея е спасявал и живота на давещи се хора. Днес на входа към пристанището открива бележка, че няма право да стигне до нея.

"Нямаш ли достъп до лодката си, това е все едно да те е хванала някаква болест", казва дядо Иван.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Пожар на пристанището във Варна (ВИДЕО)

Сега единственият път до “Атлантика” е с плуване. 

"Влязохме в лодките с газене на вода около 50 сантиметра. По суша нямаме възможност да стигаме. Недай си, Боже да се запали някоя, няма как да стигне пожарната", каза още Иванов. 

На пристанището има около 30 лодки - всички собственост на членове на туристическото дружество “Хан Аспарух”. Всяка година то организира безплатни обучения по корабоплаване за ученици и разходки по вода на възрастни хора.

"За имота се плащат данъци и такси от страна на туристическото дружество и, влизайки във владение още през 80-те години на миналия век, то упражнява дейност в полза на обществото", заяви адвокат Костадин Киряков.

Според областния управител на Варна обаче става дума за дългогодишна измама. Дружеството, получило право да стопанисва имота, не било същото като настоящето. 

"В момента имаме новорегистрирано дружество със същото име, което не е правоприемник на старото дружество, т.е. те нямат никакви правомощия и права върху този парцел - той е държавен и не е отреден за лодкостоянка", добави областният управител на Варна - Стоян Пасев.

Моряците обаче са решени да се борят до край за единственото си пристанище и вече са подали жалба до Върховния административен съд.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.