Това е Доминик Къмингс

Бъдещият британски премиер Борис Джонсън ще вземе за старши съветник Доминик Къмингс, шеф на кампанията за Brexit през 2016 г, предаде БГНЕС.

Джонсън оглави официално кампания "Гласувай за излизане", която спечели референдума за напускане на Великобритания от ЕС, но на Къммингс се признава, че той е играл решаваща роля зад кулисите. Малко известен на широката общественост, Къмингс настояваше за социална медийна кампания, основана на данни, а не на традиционните изборни кампании.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания (ВИДЕО)

Тактиката, използвана от участниците в кампанията за Brexit, е подложена на интензивна проверка след референдума, по-специално използването на подвеждащи лозунги и насочени политически реклами. През юли миналата година, контролният орган на избирателната комисия наложи глоба на „Гласувай за излизане“ за нарушаване на правилата за разходите на кампанията.

Следователите са установили, че повече от 675 000 паунда, изразходвани с канадска фирма за данни Aggregate IQ чрез друга група, трябва да бъдат декларирани. След референдума Къмингс стана отявлен критик на правителствената стратегия за Брекзит чрез редовни коментари в списанието The Spectator. В поредица от туитове през 2017 г. Къмингс заяви, че е "историческа, непростима грешка" да се започне двугодишния процес на оттегляне от ЕС без подробен план.

Петте най-спешни задачи пред новия лидер на Великобритания

Той каза, че това е като "поставяне на пистолет в устата и симулиране на изстрел", каза той. Къмингс също е много критичен към някои ключови поддръжници на Brexit, които се очаква да бъдат назначени в екипа на Джонсън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.