Българите там разказват за пълна дезорганизация и липса на информация

Първите туристи, блокирани на остров Самотраки са на път към гръцкия пристанищен град Александруполис. Местните власти осигуриха един ферибот, който извози около 200 автомобила. За хората бяха изпратени три лодки, които събраха едва 600 човека. По информация на консулството ни в Солун, блокираните са около 1500 души. 

Голям ферибот ще извози на курсове блокираните туристи от Самотраки

Българите, които вече няколко дни не могат да си тръгнат, обясниха пред NOVA, че напрежението ескалира. Туристите се записвали в списъци, за да може да си гарантират качването на следващия курс, който се осъществи в сряда вечерта. Част от сънародниците ни не са успели да се качат и тогава. Българските туристи там разказват за пълна дезорганизация и липса на информация. И към момента фериботите още не са стигнали до пристанищния град. 

Безплатна храна и нощувка са осигурени за блокираните туристи на остров Самотраки

„Цялата организация е безумна и това трае 5 или 6 дни. Дойде един кораб само за коли. Качи ни автомобилите. А причината, поради която не качвал пътници, е, че нямало спасителна лодка. Блъскаме се на някаква опашка, за да се запишем за пътнически кораб, евентуално за четвъртък сутринта”, казва Александър Малюк.

Заради спрени фериботи: Български туристи блокирани на гръцки остров

„Пратили са три лодки за сряда, които са запълнени. Общо взето е пълен хаос, а хората са отвън и полудяват. Има скандали и разправии”, добавя Николай Николов.

От Външно министерство обясниха за NOVA, че не е ясен точният брой на българите, които са блокирани на острова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си