Политикът и общественик си е отишъл тази сутрин

Почина Жорж Ганчев. Един от най- колоритните ни политици, общественик и спортист, той си отиде на 79-годишна възраст. Депутат и кандидат за президент, той се изявяваше и като актьор, музикант и писател. Една от най- известните му реплики е „Не ме гледай умно, българино!”

Жорж Ганчев е един от най-ярките политици на прехода. Той е и спортист, артист, общественик. 

СНИМКИ НА ЖОРЖ ГАНЧЕВ ВИЖТЕ ТУК

Жорж Ганчев в болница с опасност за живота

Преди мустаците и китарата да станат запазената му марка Жорж Ганчев е Георги Петрушев. Шампион по фехтовка и баскетболист на Академик София. Ганчев емигрира в Англия, където се жени. Там става треньор на олимпийците на Великобритания за игрите в Мексико. В 30-те си години прави рязък завой към изкуството. С пълна стипендия заминава за Холивуд, за да учи в театрален институт, а малко по-късно участва в създаването на първия актьорски театър в Лос Анджелис. Негов дом обаче винаги си остава България.

„Тук си в хармония не само с Бога, а с цялата духовна цивилизация извън нашата дребна малка планетка. Не мога да си загърбя отечеството и да ставам тепърва американец, макар че имам дом на 800 метра от океана в Лос Анджелис. Сърцето ми не ми позволява”, споделяше Ганчев.

Жорж Ганчев в битка за президентския стол – опит четвърти

Жорж Ганчев: Държавата ни потъва като тесла в кладенец

Жорж Ганчев и Кольо Парамов - кандидат-президентска двойка

Сърцето прави нов завой - към политиката. В началото на 90-те Ганчев създава партията си „Български бизнес блок”. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. Четири пъти е кандидат за президент - през 92-ра дори успява да завърши на трето място със 17% от гласовете на избирателите. Участва в битката и през 2016-та. 

„По простата причина, че държавата и отечеството ни потъват като тесла в кладенец. Имам отечество, имам кауза и ще я отстоявам до край”, заяви тогава Ганчев.

А политическата кариера върви ръка за ръка с телевизионната. От екрана Ганчев често се обръщаше към зрителите с призив да са по-добри към ближния.

„Един човек винаги трябва да пожелае на другите и на себе си първо вътрешен мир, любов, баланс. Никога не завиждай на човека, който може повече от теб. Дай му рамо и кажи: "С теб съм, напред, поддържам те, браво!", призоваваше той.

Жорж Ганчев напусна този свят само 10 дни преди да отбележи 80-годишния си юбилей.

Поклонението ще бъде в петък, в църквата „Света София”.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Жорж Ганчев.

Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.