Адвокати искат по-строги правила за личните данни, които се виждат в него

Нови, по-строги правила за личните данни, които се виждат в Търговския регистър. Това поискаха адвокати по време на среща с омбудсмана Мая Манолова. В момента всеки може да направи справка в регистъра и да получи информация за имена и адреси на конкретни хора.

Юристите поискаха и облекчаване на процедурите по вписванията, за да намалеят отказите и допълнителното събиране на такси от фирмите.

Кадастрални скици на имоти вече ще могат да се заявяват в общините

На срещата беше обсъдено  предстоящото обновяване на интерфейса на регистъра, което би трябвало да улесни потребителите. „Наш колега има отказ, защото Агенцията по вписванията и Търговския регистър не успяват да отворят файл, който е на PDF формат, най-разпространения формат”, заяви адвокат Искра Кишкова.

„При положение, че има методически указания, когато не ги изпълнява даденото лице, каква ще е санкцията?”, коментира адвокатът Росен Рашков.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОМЕНИ: Купуваме стари авточасти срещу ЕГН и адрес

„Правили сме запитвания до Комисията за защита на личните данни, но и сега считам, с оглед последните проблеми, които възникнаха, да отправим едно запитване до Комисията с конкретно искане и след това ще ви бъде предоставен съответно отговорът”, заяви заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.