Представители на пациентска организация настояват за специализирано образование по хомеопатия

Специализирано образование по хомеопатия. За това настояват представителите на пациентската организация „Лечение с хомеопатия”.

„Могат да се намерят хора, които да положат основите на такъв тип обучение”, каза представителят на организацията Виктор Попов.

От Асоциацията на лекарите хомеопати в България контрират, че вече съществува такова образование.

Все повече хора стават жертва нa фалшиви лечители и хомеопати

„Съществуват различни програми за обучение по хомеопатия. Аз мога да говоря за това, което е стандарт в Европа. Този стандарт е 600 часа, които са разпределени в 3 години”, каза още магистърът по хомеопатия д-р Дора Пачова.

Пациентите и лекарите хомеопати се разминават и по въпроса може ли традиционната медицина да дели едно поле с алтернативната.

„Всеки един от тях изключва другия метод и само този, който не познава нито единия, нито другия, може да се заблуждава, че някога те могат да се сближат или дори обединят или, че може, следвайки желанието на болния, да ги използва в смесен тип", заяви Попов.

МЕЖДУ ЛЕКАРИТЕ И ЛЕЧИТЕЛИТЕ: Борбата на болните за живот

По темата за важността на хомеопатията обаче разлика в мненията няма.

„Хомеопатията е една изключително сериозна дисциплина. Тя изисква много задълбочено изучаване”, смята Дора Пачова.

„Целта на алтернативната медицина е да поддържа човека в хармония, в пълно здраве, за да може той да изпълни висшите цели на неговото съществуване”, каза още Попов.

Междувременно, родителите се разделят на „за” и „против” лечението с алтернативна медицина.

„Моето дете е на две години и половина. Едно от първите неща, които й дадохме, беше хомеопатия – едни капки, които бяха срещу колики. Подействаха й много добре”, разказа майката Мария.

Друга майка пък сподели, че категорично не вярва на подобен вид лечение.

А коментарът на здравното министерство ще бъде възможен тогава, когато пациентската организация "Лечение с хомеопатия" внесе предложението си по официалния ред.

Стажант-репортер: Николай Беремлийски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.