Според областния управител на Варна са необходими законови промени

Туристи превърнаха неохраняем плаж в тоалетна и сметище. От месеци брегът до Шкорпиловци е заринат с боклуци. 

„Всяка година по време и след сезона получаваме сигнали за замърсяването. На всички нерегламентирани и неохраняеми плажове има подобни гледки. Неведнъж са подавани сигнали от кметовете на малките общини, на чиято територия се намират тези къмпинги. Специално за Шкорпиловци имаме много сигнали, защото това е едно от местата, което предразполага към такъв тип туризъм”, коментира областният управител на Варна Стоян Пасев.

Туристи превърнаха плажа край Шкорпиловци в тоалетна (ВИДЕО)

Става ясно, че плажовете се почистват всяка година след края на сезона. „Има регулярни почиствания, само ако плажът е на концесия. Лошото е, че с данъците на гражданите на тези общини се чистят боклуците на други, които не плащат и това е от дълго време. Надявам се скоро да влезе в сила Законът за устройството на Черноморското крайбрежие, за да може да се регламентират тези места за къмпингуване”, добави Пасев.

В понеделник край бреговете на Шкорпиловци изплува тялото на мъртъв делфин, за който институциите научиха от сигнал на NOVA.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли замърсявания на плажовете у нас?

„Разбрах от вас, че има сигнал за мъртво животно на плажа. При такива случаи делфинът трябва да се обследва от регионалното звено по опазване на околната среда и водите и от общината. Това, че има подадена информация до тел. 112, не означава, че сигналът е дошъл до кмета на населеното място”, допълни Стоян Пасев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.