Плавателният съд изпусна голямо количество гориво в морето през лятото на 2018 г.

До дни в Созопол започва последната акция по изпомпване на останалия мазут в потъналия кораб „Мопанг”. Плавателният съд е на морското дъно край остров „Свети Иван” от близо 100 години. От „Морска администрация”-Бургас чакат по-благоприятни метеорологични условия и спокойно море.

Корабът, който е потънал през далечната 1921 година, изпусна голямо количество мазут на 12 август 2018 г. Незабавните мерки тогава предотвратиха екологична катастрофа, а акция по източване на гориво бе предприемана на няколко пъти през септември, ноември и през пролетта на 2019 г.

„Възможно е да има минимално изтичане от недостъпни места, но се надяваме, че до края на септември се очаква да приключи окончателно този въпрос”, коментира водолазът Михаил Заимов.

КОРАБЪТ "МОПАНГ": Източени са 40% от горивото

„В момента температурният клин е на около 20 метра, температурата е около 20 градуса. Очакваме в най-скоро време със спадането на вълнението да се създадат подходящи условия за работа по изпомпване на горивото”, посочи началникът на „Морска администрация”-Бургас кап. Александър Илиев.

Очаква се до дни специализиран екип от трима водолази да поднови дейността по изпомпване на остатъчното гориво.

„В момента вълнението през деня е много силно и затруднява изключително работата. Освен това никой не може да гарантира колко време ще отнеме. Разчитаме в рамките на 10-15 дни да приключи цялата дейност”, допълни кап. Александър Илиев.

Колко са корабите по дъното на Черно море? (ВИДЕО)

Според експерти на морското дъно лежат хиляди кораби, потънали през няколко епохи. Не е изключено сред тях да има и друг плавателен съд с мазутна остатъчна смес.

„Общото мнение е, че водата е много чиста, бистра. Фактът, че нямаше силни ветрове и бури това лято го направи прекрасно за почиващите”, коментира Михаил Заимов.

През лятото не е имало туристи, които да са се оплакали от мазут в морето или такива стъпили върху горивото по пясъка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.