Какви приоритети заявиха парламентарните групи в пленарната зала?

Остра политическа престрелка в първия ден на новия политически сезон. От трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев атакува правителството в няколко сфери.

Минути преди 9 часа в сряда, държавният глава пристигна в парламента. Заседанието започна с химна на страната, а след него президентът взе думата от трибуната на пленарната зала.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт. Така няма развитие”, заяви Радев.

С тази остра критика, президентът призова за промяна.  За по-силно гражданско участие и контрол над управлението.

„Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в парламентарна зала, за отговор на общи въпроси, по политиката на правителството. Трябва да се пресече поточната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък”, каза още той.

Реакциите не закъсняха. Първи думата взеха от ГЕРБ. С призив парламентът да не се превръща в поле за предизборна пропаганда. „Разчитам на политическия опит на г-жа Йотова, за да се може да се намерят разумни решения, които да помогнат на този президент да остане в историята не като президентът, който е бил негативен и който е отправял най-много заплахи за обществения мир”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

БСП пък обявиха, че внасят законопроект, който цели контрол над главния прокурор. „Ние ще внесем закон, който да налага контрол на главния прокурор. Да има такива правила, че съдебната система да функционира правилно”, каза Корнелия Нинова.

Радев: България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората

От парламентарната трибуна се чуха приоритетите и критиките на всички парламентарни групи.

„Предстои ни динамична сесия. В нея парламентарната група на ГЕРБ ще продължи да изпълнява приоритетите, заложени в началото на управлението". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

В началото на осмата сесия на 44-ото Народно събрание Дариткова прочете декларация от името на парламентарната група веднага след като президентът Румен Радев направи обръщение към депутатите. В традиционната декларация Дариткова очерта приоритети в работата ѝ през настоящата есенна пленарна сесия.

„За нас властта не е самоцел, а възможност да работим за страната и за нейните граждани”, заяви още Дариткова. Тя призова всички народни представители да не превръщат парламента в „поле за предизборна пропаганда“ за предстоящите наесен избори за кметове и общински съветници, както и да работят за повишаване в доверието на институцията.

„Ниското доверие в парламента не е проблем само на управляващите и опозицията, а проблем на демокрацията и всички нас“, смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

Като основен приоритет управляващите отново изведоха увеличаването на доходите на гражданите както в частния, така и в държавния сектор, а за пример за пореден път дадоха учителските заплати. „Финансовата стабилност ще бъде един от основните приоритети в икономическата политика“, категорична е Дариткова.

Тя настоя опозицията също да участват конструктивно в работата на парламента и поздрави лидера на БСП Корнелия Нинова за думите ѝ, че „агресивният подход в политиката не е конструктивен“. „Ако това е протегната ръка, ние сме готови да я поемем и да работим за Родината“, подчерта Даниела Дариткова, цитирана от БГНЕС.

„От нас зависи да направим политическия сезон пълноценен и резултатен. Приносът на „БСП за България” за такава резултатност ще дадем основно по 5 въпроса, продиктувани от реалния живот. Те са икономика, социална политика, включвам и здравеопазване, и образование, върховенство на закона, фискална политика и местно самоуправление”. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова в началото на новия парламентарен сезон.

„Продължава клишето, че държавата е лош стопанин. Нашите предложения ще бъдат за роля на държавата в икономиката, така че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средните предприятия, ще внесем закон за държавните предприятия. Преките чуждестранни инвестиции са важни за икономиката, но все по-малко чуваме да се говори за производство. Вниманието ни ще бъде съсредоточено в помощ на производството на български стоки и услуги”, каза още Нинова, цитирана от БГНЕС. „Втори акцент е увеличаване на доходите. Основата ни теза е връщане на ролята на държавата”, коментира още Нинова.

„Държавата има своята роля да създаде такива правила, че съдебната власт да функционира пълноценно. Ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. Нашата позиция е върховенство на закона, а не на личността, на правилата, а не на едноличните решения. Нашата задача е да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно”, посочи още тя.

„Идват избори, тук държавата избяга от отговорностите си, като прехвърля на общините задължения, като казва вдигайте данъци и се оправяйте. Нашето предложение е за оставане на част от данъците на разположение на жителите на общините, комуналните услуги да се извършват от общински предприятия, ще имаме предложение за нов цялостен здравен модел”, добави Нинова.

Какво да очакваме през новия парламeнтарен сезон?

„ДПС настоява за диалог за определяне на националните приоритети” заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ в традиционната декларация от името на парламентарната група в началото на новата сесия на 44-ото Народно събрание.

"Държавността е в колапс. Управлението е нефункционално и неработещо. Експертността се явява антоним на всяко управленско решение. Войната – политическа, междуинституционална и вътрешноинституционална, изцежда и остатъците от разум в правенето на управленска политика. Това трябва да спре! Подобен тип управление създава проблеми пред страната и не решава проблемите на гражданите, а напротив – задълбочава ги“, разкритикува Карадайъ управлението на страната.

Според ДПС е нужна изцяло нова управленския визия с дългосрочен ефект. „Непостоянството, непоследователността, антисистемността, липсата на визия и наложената тенденция на омраза на всички към всичко прави неизбежна нова политическа и икономическа криза“, смята лидерът на ДПС.

Според него настоящата предизборна кампания за предстоящите местни избори ще бъде добър повод за спирането на „инерционния ход надолу“, а издигането на качествени кандидати да допринесат до развитие на общините и подобряване на качеството на живот на хората.

Караянчева: Не приемам очернянето на парламента от Мая Манолова

„Обединени патриоти" призовават за равносметка на постигнатото и изпълненото от управленската програма”. Това каза съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в декларация от името на парламентарната група в началото на новия парламентарен сезон.

Веселинов отчете, че настоящото управление е избрано, включително с техните гласове и с програма, която то следва. "Доколко я следва и доколко я изпълнява е тема, която трябва да се дискутира постоянно", заяви Веселинов. "В последна третина е крайно време да се направи една системна ревизия на постигнатото и изпълненото", отбеляза още той. 

Веселинов посочи, че всички отчитат позитивните неща - ръстът на доходите, който по думите му е онова средство, което ще задържи хората в България и за което основно са настоявали патриотите. 

"Всъщност това е най-мощната демографска мярка, която да спре колапса. Не можем да говорим за съживяване на икономиката и ръст на доходите, без връщане на нашите сънародници и задържането тук на останалите млади хора", каза той. 

Веселинов отчете и проблемите пред управлението, сред които тежкото положение на държавната енергетика, високата цена на тока на свободния пазар, непрозрачното раздаване на дялове от студения резерв. Той открои три основни приоритета през новия политически сезон за обединените патриоти - сигурност, доходи и патриотизъм. 

Четирима депутати от „Атака” напускат ПГ на „Обединени патриоти”

„Успехът на едно управление се измерва по джоба на всеки българин. ПГ на ВОЛЯ ще продължи да бъде гласа на народа, ще бъдем непримирими към бездействието, ще направим серия от предложения за политиките за майките и децата”. Това заяви председателят на ПГ на ВОЛЯ Веселин Марешки.

„Призоваваме за по-добър ритъм на работа в тази зала. На всички ни дойде до гуша от махленските разправии в малката коалиция. Нека си видят кадрите в правителството, така и не чухме от ресорния вицепремиер какви мерки имат за справяне с демографската криза”, добави още Марешки.

„Не казвайте, че няма пари, защото ние ще питаме как намерихте тогава пари за самолетите? Искаме този парламент да свърши реална работа в полза на хората, а не да си отиде безславно. Нека не пропиляваме това безценно време в името на България и на българския народ”, каза още Марешки.

"Ние призоваваме всички да работим така, че избори да не нарушават нормалния ритъм на законодателната дейност. Оставете българите сами да преценят кметовете какво са направили за тях", заяви Марешки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.