Това съобщи изпълнителният директор на местната "Топлофикация" Любомир Спасов

До довечера перничани ще имат топла вода. Това заяви пред NOVA изпълнителният директор на „Топлофикация - Перник" Любомир Спасов. Той обясни, че в момента тече процедура по премахване на пломбите на двата спрени парогенератора.

„Готвим се за разпалване. Балите слама, заради които бяха спрени генераторите, са предадени на друга топлофикация, която има разрешение и възможност да ги изгаря”, обясни Спасов.

Той твърди, че няма как сламата да причинява замърсяване на въздуха, особено в горивна станция, пригодена за въглища.

Анелия Дренска от РИОСВ не отговори категорично на въпроса дали въпросната биомаса може да замърси атмосферата над града. „Факт е, че тя е неразрешено гориво в сегашното действащо комплексно разрешително на „Топлофикация - Перник”. И в този смисъл използването й е нарушение”, коментира Дренска.

Тя заяви, че не може да направи извод дали въздухът в Перник е по-чист след спирането на парогенераторите.  „Топлофикация - Перник" е едно от проверяваните дружества във връзка със сигнали за замърсяване на въздуха. То е санкционирано за открити нарушения, стана ясно от думите й. Продължават проверките и в други ТЕЦ-ове. В ТЕЦ „Република” пък ще има 24-часови дежурства на служители на РИОСВ – Перник.

„Липсата на топла вода в града беше проблем, за който намерихме решение. Поне ТЕЦ-Перник да работи, защото това наистина е от огромно значение за нашия град - и за здравето, и за спокойствието на хората”, коментира кметът на Перник Вяра Церовска. И категорично заяви, че въздухът в града е значително по-чист в последните години.

Съдът постанови пускане на двата спрени парогенератора на ТЕЦ-а в Перник

Според екоинспекцията "ТЕЦ-Перник" е спазил всички предписания, разписани при проверката на РИОСВ и прокуратурата преди седмица. ТЕЦ-ът вече работи на пълни обороти, но на място ще има постоянен контрол. "24-часови дежурства в ТЕЦ "Република" при зареждането на гориво. Това ще бъде още една сигурност, че операторът спазва това, което е гарантирал и което се случва към момента", каза Дренска.

Генераторите на ТЕЦ-а бяха спрени, след като стана ясно, че на територията му нерегламентирано се съхранява биогориво. От ръководството на ТЕЦ-а обясниха, че са спазили предписанието, преместели са сламата и тя вече се гори в централа, която има разрешение за това.

"Ние ги изгаряхме, заради това, че самата слаба е с по-висока калоричност, но и увеличаване на замърсяването на въздуха? Няма как сламата да увеличава замърсяването на въздуха особено в горивна инсталация, която е пригодена за въглища", каза изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" Любомир Спасов.

Дали това е бил източникът на замърсяването в Перник, институциите все още не са категорични. Вината може да се окаже на няколко предприятия едновременно.

Топлата вода в Перник ще бъде пусната по-късно тази вечер. "ТЕЦ-Перник" все пак може да започне да гори отпадъци, ако инвестиционното намерение на централата бъде одобрено. Срещу него обаче са подадени стотици възражение от гражданите на Перник.   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.