Решението е окончателно

Двата парогенератора на ТЕЦ „Република” в Перник, които бяха спрени миналата седмица, трябва да заработят отново. Това реши състав на Административния съд в града, информираха от правораздавателната институция.

„Топлофикация Перник” спря два от генераторите си и топлата вода в града

Парогенераторите бяха спрени на 5 септември след заповед на директора на РИОСВ Пламен Ангелов. Причината –  използвано било гориво от неразрешен вид. Ръководството на „Топлофикация – Перник” обаче обжалва принудителната мярка.

Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховният административен съд. 

С цел възстановяване на топлоподаването за жителите на град Перник Регионалната инспекция по околната среда и водите РИОСВ-Перник издаде заповед, с която се преустановява принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“, съобщава БГНЕС.

Принудителната мярка беше наложена на 05.09. 2019 г. заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството, съобщиха от МОСВ.

Очаква се в четвъртък сутринта експерти на РИОСВ да премахнат поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво. За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието ще бъдат изпратени служители на РИОСВ за 24-часово наблюдение на подаваното на гориво към парогенераторите.

„Топлофикация Перник” спря два от генераторите си и топлата вода в града

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.