Темата коментират психологът Младен Владимиров и журналистът Симеон Колев

Докато в училищата текат последни приготовления, за да станат приветливи, едно видео за отблъскващо поведение на ученик възмути социалните мрежи. Негов автор е Дарин Маджаров от платформата „Уча.се”. Преди да пожелае успешна учебна година, във видеото Дарин споделя неговите възгледи защо се е стигнало до тук и как да се предотврати подобно поведение на едно дете.

"Имаме нужда да говорим с детето, за да се сформират ценностите. Липсва ни обаче сигурното родителстване. Технологиите изместиха учителя, който вече не е авторитет на детето. Родителите свикнаха да реагират първично. Дано тази учебна година да бъде спокойна", каза в ефира на "Събуди се" психологът Младен Владимиров.

Журналистът Симеон Колев обясни, че съществуват и деца, които изпъкват с по-културно поведение. "Човек обаче обръща внимание на по-агресивното отношение. Ако у дома не се говори с детето, няма как да разчитаме тази функция да я свърши училището", каза още Колев.

Четенето става "cool", когато библиотеката не е "old school"

По думите на Владимиров детската агресия е причинена от невнимание на родителите. "Човешката непосредствена комуникация е изключително базисна и важна. Когато родителят въздъхва, говорейки за своето дете, и показва безпомощност, то тогава учителят може да се намеси във възпитателната функция. Ние не трябва да си поставяме граници и да казваме тук свършват задълженията на родителите, тук идва отговорността на учителите", заяви психологът.

Според Маджаров в повечето семейства се говори за образование и се дават съвети на децата, но има изключения. "Родителят има основната отговорност за децата си. Като дойде време за училище, той иска от учителите да помагат, за да развият детето му", добави авторът от платформата "Уча.се".

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.