Срещата на учениците с книгите ще е приятна, ако те не са прашни

На 15 септември над 60 000 пъркокласници ще надникнат в училищните библиотеки. Срещата им с книгите ще е гарантирано приятна, ако те не са прашни. Това казват инициаторите на кампанията "Spirit Трансформации", които преобразиха 3 училищни библиотеки в София, Русе и Пловдив.

Сиво място, прашни рафтове, мрачни стаи, мебели от 80-те години - всичко напомня за миналото и за забравените книги. "Не функционираше като библиотека, но по стечение на обстоятелствата училището е трябвало да я затвори. Това, което заварихме бяха прашни рафтове, книги в чували, книги по стената нечетени с години", каза маркентиговият директор на кампанията "Spirit Трансформации" - Ива Иванова.

Дни преди новата учебна година: Кои са едни от най-добрите учители у нас?

От прашни, мрачни и пусти те преобразяват 3 библиотеки в цветни и нови в София, Русе и Пловдив. Едни от късметлиите са учителите и учениците на 90-то средно училище в столичния квартал "Люлин". "Аз си мисля, че ние сме късметлии. Библиотеката беше стара и прашна.Щатът на библиотекаря беше съкратен преди повече от 10 години", каза още директорът на 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" - Емилия Иванова.

Книгите в училището остават без своя пазител, но преди месец се случва истинско вълшебство. "За нас беше предизвикателство да превърнем едно old school място в cool пространство. Децата заслужават една по-добра среща с книгите", каза още директорът на кампанията "Spirit Трансформации".

Визуални графити артисти превръщат две скучни и сиви стени в истински COOL произведения на изкуството. "Резултатът надмина очакванията. Децата се вълнуват изключително много и смятат, че библиотеката е "куул". Идват, сядат на пуфовете и малко по-малко започват да посягат към книгите", заяви директорът на  90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин".

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.