Безработни по време на пандемия

Тази седмица броят на заразените с COVID – 19 в световен мащаб надхвърли един милион души.  Вирусът, поставил на колене водещи икономики не подмина и България.

„Всички сме на бюрото по труда“, казва Елена Ангелова. В нейтоно положение са стотици българи, останали без работа заради пандемията. Някои казват, че разчитат да отмине пандемията, защото не вярват да им намерят друга работа.

522 са случаите на COVID-19 у нас, почина още един заразен (ВИДЕО)

Въпреки мерките на държавата за подпомагане по схемата 60 на 40, огромни опашки се извиват пред бюрата по труда.

„Аз силно се надявах, че 60-40 ще помогне, но то не помага  - след като съм тук и ме освобождават от работа. В тази ситуация разчитам единствено на държавата. Аз трябва да имам възможност да си гледам семейството, да си изплатя кредита, да си изплатя сметките и това е“, споделя още Елена.

Не липсват и хора, които твърдят, че заради коронавируса се задълбочават и други техни проблеми. Граждани на опашката пред бюрата по труда смятат, че липсва адекватна организация на работата на бюрата. Габриела е една от тях: „Връщат хората за щяло и нещяло. При наличието на принтери вътре, не правят услуга на хората и ги връщат да си принтират някакви неща.“

ИКОНОМИКА НА ВИРУСА: Какво да правим, ако останем без работа?

И макар да има онлайн система, в която безработните могат да подадат своите документи, тя се оказва неефективна. Пример за това ни дава Елена: „Подадох заявление, молба-декларация за регистрация към бюрото по труда вчера. Изтеглих си я, изпратих я на техния мейл. После получих обратно съобщение, че трябва да дойда на място, за да мога да си донеса и всички  останали документи, които трябва да се комплектоват. Затова аз всъщност смятам, че е неефективна тази онлайн платформа.“

А докато от властта обмислят как да се справят с кризата, все повече семейства остават без сигурен и постоянен доход. И казват, че трябва да се помисли за социално слабите, които нямат откъде да изкарват пари.

Междувременно, на „Женския пазар“ в столицата работата на спира. Въпреки това търговците отчитат сериозен спад на печалбите.

Работодателите искат промени в Закона за извънредното положение

„Като нямаше коронавирус, ние си имахме работа и си изкарвахме и парички, а сега, откакто се появи, хората изчезнаха“, споделя Елена Маджарова.

Взети са мерки за безопасността както на продавачите, така и на техните клиенти.

„Слагам маска, предпазвам се, излязох да напазарувам. Гледат ме като луда, че се дърпам от хората, а те се събират и не им прави впечатление, че утре може да починат“, казва Светла Конова.

Въпреки извънредното положение обаче все още има хора, които отказват да спазват карантината.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП