Това съобщиха от Националния оперативен щаб

Положителните проби за COVID-19 за последното денонощие са 24. Починалите пациенти са четирима. За мъж в "Пирогов" не е било съобщено вчера, защото пробата му е излязла късно снощи. 

Сачева: Работим по мерки, които ще помогнат на бизнеса след края на извънредното положение

Излекуваните са 37, като сред тях новите са трима, които са установени с отрицателни проби  - жена от Хасково на 26 години, мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Сред излекуваните 23 са мъже и 14 са жени, а средната им възраст е 47 години.

В София случаите са 308, като 111 от тях са хоспитализирани. 19 са интубираните. Около 30% от случаите на коронавирус са свързани с пътуване извън страната.

Мутафчийски: Не ходете на църква, не е време за празници

Общо починалите са 18 души, а средната им възраст е 65 г. Няма нова област за изминалото денонощие. 

Все повече стават и болните, които работят на първа линия. 23 медицински лица са с потвърдена диагноза. Заради положителна проба, в столичната „Бърза помощ” се тестват служителите, които са на смяна тази седмица.  Заразени има и в МВР - 9 служители, както и двама военни.

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури. От всички 522 диагностицирани – 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година. Новите регистрирани случаи са 13 - в София, в Бургас - момче на 17 години, Стара Загора - 3, Перник - 2, Сливен - 2, Русе - мъж на 21 г., върнал се от Англия, Пловдив - 1, Кърджали - 1

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т. г. 

Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във  Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 30; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян –13; София – 308; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 4.

А статистиката в Европа е по-лоша от очакваната. Не се оправдават и предварителните прогнози за процента смъртност на Стария континент.

ДА ПРЕВЕДЕШ ПАНДЕМИЯТА: Таня Димитрова, от която нечуващите научават новините

"Смъртността в Европа e 5%. Прогнозите на Китай за 2-3% смъртност не се оправдаха в Европа. Може би защото в Европа е по-застаряващо населението или защото заболяването е по-агресивно тук. Единственото, което дава резултат е физическото дистанциране и изолацията", повтори отново ген. Мутафчийски. 

Утре се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR технология. Тя ще работи с учени от БАН. В болница „Св. Анна“ започва да работи лаборатория с генетични методи, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Очакваме увеличение на болните, които ще трябва да се изследват, хората с пневмонии. Първите случаи на прояви на заболявания в сестри, санитари, лекари, гърло, запушен нос, температура, веднага се изследват, за да се вземат мерки. Изследваме само тези, които са били в контакт с болния. Най-важната в момента група, която трябва да бъде изследвана това са първите прояви на заболяване в медицинския персонал. Това трябва да се изследва", добави Кантарджиев.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА: Все повече дарители подпомагат борбата с COVID-19

На фона на тревожните данни снощи стана ясно, че Медицинският съвет към правителството вече няма да работи. От Съвета заявиха пред NOVA, че са разпуснати, защото били свършили поставената работа.

"Не е наша отговорност нито назначаването на екипа, нито освобождаването, доколкото си спомням в концепцията  на председателя на екипа на Медицинския съвет е, че ще бъде ъпдейтвана информацията непрекъснато", каза проф. Мутафчийски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП