Темата коментира бившият министър на външните работи Соломон Паси

„На големия въпрос има ли в България руски шпиони, отговорът е да, има. Само в руското посолство те са около 68 човека. Извън руското посолство има над 100 шпиони. Те са може би около 200-300 под пагон, а колко не са под пагон, това е трудно да се каже. Има такива хора и това трябва добре да се знае”. Това заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси в студиото на „Събуди се".

Експерти: Обвиненията в шпионаж безспорно имат връзка с местните избори

По думите му у нас има и американски шпиони. „Разликата между руските и американските шпиони е, че американските са акредитирани. Единият е акредитиран към Държавната агенция по разузнаване, другият е акредитиран към ДАНС, третият е към „Борба с организираната престъпност”, четвъртият към МВР и т.н. Това са партньорски служби, това не са хора, които са дошли да шпионират в България. Тези американци са дошли да работят заедно с българските специални служби”, посочи още Паси.

Според него руската шпионска мрежа у нас е била особено силно активирана около сделката с F-16. „Руската шпионска мрежа даде всичко от себе си, за да провали сделката. Включително и депутатите, които искаха оставката на министър Каракачанов, са на служба към руското разузнаване”, каза още той.

ШПИОНСКА АФЕРА: Лидерът на "Русофили" бил в комбина с руски олигарх и Цветан Василев (ОБЗОР)

„Борбата между руското разузнаване и Запада се случва в България и точно затова е важно НАТО да приоритизира своята битка с този шпионаж по различните оси на тази битка, сред които са дезинформацията, фалшивите новини и пропагандата”, категоричен е Соломон Паси.

„Ръководител на руските шпиони в България е руският посланик. Той е най-апокрифният от всички до сега. Русофилията в България е платена, тя не е по любов. И показател за това е къде учат децата на тези хора - в Русия, в Съединените щати”, каза Соломон Паси.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.