Скандалът е на път да предизвика и политическа буря у нас

Първо обвинение по шпионския скандал с лидери на движение „Русофили”. Според прокуратурата председателят на движението Николай Малинов е отговорен за изтичане на класифицирана информация към руски организации. Другото обвинение към него е за пране на пари. Малинов е пуснат на свобода под гаранция от 50 хиляди лева.

Държавата налага и забрана за влизане в България на бившия генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. Тя е в сила за следващите 10 години.

Разпитът на бившия главен редактор на в-к „Дума” - близо 4 часа

Разследването за шпионаж започва, след като в хода на проверка за престъпление против финансовата и данъчната система, е открита и действаща схема за пране на пари.

„Събрани са данни за пряко участие на български гражданин, повтарям още веднъж - един български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на  територията на страната ни, които обслужват интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Руски сенатор: Ще защитавам русофилите, заподозрени в шпионаж в България

Разследващите установили, че срещу заплащане Малинов приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България.

„Малинов заяви, че са предприели мерки за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голям от половин милиард евро от страна на обвиняемия в България Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев”, каза още зам.-главният прокурор Иван Гешев.

За да постигне заложените цели, Николай Малинов предвиждал у нас да се създаде проруска партия. Да се придобие телевизионна мрежа, информационна агенция, както и един от големите мобилни оператори в страната. На Малофеев и Решетников били предложени и две от основните предприятия на военната ни промишленост - "Дунарит" и "Авионамс".

„Намерен е и документ на руски език, със заглавие "Предложение на Цветан Василев - собственик на "КТБ Груп" относно продажба на активи на "КТБ Груп", които включват предприятия, създаващи около 9 % от БВП”, каза още Гешев.

Гешев: Повдигнато е обвинение в шпионаж на Николай Малинов

Открити са доказателства за регулярни срещи на Малинов с Решетников и Малофеев. Според обвинението на тях били обсъждани текущи задачи, а също така Малинов получавал и пари.  Пред NOVA ген. Леонид Решетников не отрече, че се познава с председателя на дружество „Русофили”. Не обсъждали обаче политически въпроси.

„Не се интересувам нито от изборите, нито от политика. За какво ми е? Аз съм в пенсия”, категоричен е Решетников. По думите му от българската власт може да се очаква всичко.

Бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов, който е привлечен като свидетел, недоумява защо е бил задържан.

„Това е много тежко обвинение, това е обвинение в държавна измяна. И аз искам да коментираме факти. Три разпита, четири часа, никой не ми предложи да коментираме факти”, каза още Борисов.

Той не крие, че е в приятелски отношения с ген. Леонид Решетников. С него обаче обсъждали социологически данни, поръчани и платени от вестник "Дума", за геополитическите нагласи на българите.

Защо задържаха бившия главен редактор на в-к "Дума?

С днешна дата Леонид Решетников е с 10-годишна забрана да влиза у нас.

„За мен единствената разделителна линия за българското общество, следва да бъде дали обичаш страната си или не я обичаш. Дали си българофил, или българофоб”, каза още Гешев.

Прокуратурата ще продължи да събира данни за връзките на Николай Малинов с Решетников и Малофеев, както и каква информация е възможно да им е предал.

NOVA успя да се свърже с Малинов по телефона. Той обаче категорично отказа да коментира повдигнатите обвинения.

А след скандала се породи и въпросът кой е Леонид Петрович Решетников?

Той е генерал – лейтенант в оставка от руското външно разузнаване. Бивш директор на руския институт за стратегически изследвания, който подкрепя президента и властта в Москва с анализи за сигурността и ролята на Русия в други държави. В редица страни институтът е подозиран в оказване на политическо влияние. 

Той говори свободно български, сръбски и гръцки език и е защитил дисертация в Софийския университет на тема – „Участие на българските политически емигранти в строителството на социализма в съветския съюз”.

Името му нашумя при избора на президента Румен Радев, когато самият Решетников обяви, че е обсъждал кандидатурата на Радев с Корнелия Нинова на среща в София.

Шпионската афера е на път да предизвика и политическа буря у нас. От БСП, „Атака” и президентът Радев се усъмниха в действията на държавното обвинение по шпионския скандал. Управляващите от ГЕРБ призоваха да се изчака резултата от разследването. Те бяха подкрепени и от НФСБ.

Политиците се разделиха на два фронта в реакцията си за шпионския скандал, а именно - въздържал се и усъмнил се.

„След като са задържани или привикани там, има някакви основания”,смята Валери Симеонов от НФСБ.

Корнелия Нинова видя атака срещу свободата на словото. А Волен Сидеров обяви страната ни за играчка в геополитически игри.

„Оценяваме случилото се като провокация, като нарушаване на свободата на словото. Вчера са минали граници и се провокира напрежение между русофили и русофоби”, каза още Нинова от БСП.

„Очевидно това е поръчка. Такива сцени са безспорно с идеята да всеят страх всеки, който не обича НАТО да се страхува”, каза още Сидеров.

Президентът Радев също взе отношение по шпионския скандал. 

„Здравият разум  очевидно напуска българското политическо пространство, особено управляващите. Безсилието на политиците да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети - Шенген, Еврозона, мониторингов механизъм, стратегически инвеститор, се изразява в паническо търсене на враг”, заяви Румен Радев.

ШПИОНСКИ СКАНДАЛ: Пуснаха бившия главен редактор на вестник „Дума” без обвинение

От ГЕРБ призоваха към сдържаност по отношение на разследването на българските служби, докато си свършат работата и могат да изнесат цялата необходима информация.

„Без да сме запознати в детайл с това разследване, от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея”, поясни Тома Биков от ГЕРБ.

От посолството на САЩ пуснаха официално изявление по случая със скандала. В него става ясно, че щатите подкрепят България в това да защити суверенитета си от злонамерено влияние.

Цялото изявление:

Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж.

САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние.

Репортери: Илияна Шишкова, Ивета Шилигарова

ВСИЧКО ЗА ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.