Семейството не е спало цяла нощ заради акцията

Близо 4 часа е продължил разпитът на бившия главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов по време на вчерашната акция срещу евентуална шпионска мрежа у нас. Борисов беше задържан след влизане на агенти на ДАНС и Спецпрокуратурата в дома му, а по-късно освободен.

Все още няма конкретни данни на базата, на които е започнало разследването. Юристи напомниха, че обвинението за шпионаж е престъпление срещу държавата и не случайно е включено в гл. 1 на Наказателния кодекс. Това престъпление се състои от три части – подготовка, извършване и резултати. Дали и в чия полза е извършван шпионажът на този етап не е ясно, но е факт, че Юрий Борисов е бил разпитван като свидетел по обвинения в подготовка за шпионаж.

24 часа след акцията на ДАНС и прокуратурата в дома на Юрий Борисов, видими следи от нея няма.Семейството обаче не е спало цяла нощ, разказва бившият главен редактор на вестник "Дума".

„Това  обвинение е много тежко. Това е обвинение в държавна измяна и аз искам да коментираме факти. 3 часа, почти 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти”, каза Юрий Борисов пред NOVA.

Руски сенатор: Ще защитавам русофилите, заподозрени в шпионаж в България

“Не мога да ви дам отговор. Имайте малко търпение”, призова министърът на вътрешните работи Младен Маринов.  

Разследващите се интересували основно дали и защо бившият генерал от КГБ Леонид Решетников се е интересувал от социологически проучвания за политическите нагласи на българите. Те обаче били поръчвани и платени от издателя на вестник "Дума", твърди Борисов.

„Разговорите са били съвсем обикновени. Какви се случва в Русия и в България. Приятелски бих казал”, каза Борисов.

Защо задържаха бившия главен редактор на в-к "Дума?

Дали акцията е срещу председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов, или срещу организацията като цяло, Борисов не може да каже.  А дали зад всичко това не стоят връзките на Малинов с руския олигарх Константин Малофеев, включен в забранителния списък на Европейския съюз, е само догадка.

От МВР категорично отрекоха акцията да е планирана нарочно навръх 9 септември.

„Всеки има право на собствено мнение. Основният принцип на демокрацията е свободата на словото и на мненията”, коментира министър Младенов.

На този етап не е ясно дали Николай Малинов все още е задържан и дали има повдигнати обвинения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.