Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел

Арестуваха за шпионаж част от ръководството на движение "Русофили". По-рано през деня беше задържан и главният редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов. По-късно от официално съобщение на прокуратурата до медиите стана ясно, че Борисов е пуснат без обвинение. Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел.

По информация на NOVA разследването е за поставяне в услуга на чужда държава или чужда организация. 

ДАНС и спецпрокуратурата влизат в дома на Юрий Борисов в 7 сутринта, разказва за NOVA съпругата му. Показали заповед за обиск, иззели личния компютър и телефон на мъжа й. От камината събирали обгорели остатъци от стари речи, произнасяни от него на традиционния събор на движение "Русофили". Малко по-късно става ясно, че го разследват за шпионаж.

„Той е български патриот и би съдействал на всякакво следствие, свързано с националния интерес на България. Призовавам Борисов, Цацаров - Юрий не трябва да е в ареста, с белезници. Той има и здравословни проблеми”, заяви Светлана Шаренкова, председател на Форум "България – Русия”.

Призовки за разпит са получили и други членове  на движението.

Разследват прокурор, пребил свидетелка в Самоков

„Още днес от 07.30 ми е звънял телефона, той беше на без звук. През жена ми са се свързали служители на СДВР, които са казали, че помагат на колеги от ДАНС", разказа Камен Попов.

Попов в момента е със замразено членство в движение „Русофили”. По информация на NOVA една от линиите на разследването е за социологически изследвания, от които се интересувал бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. Имало съмнения, че Москва може да повлияе на резултати от избори у нас.

В телефонен разговор социологът Живко Георгиев потвърди, че е бил разпитван за правено от него проучване за геополитическите нагласи на българите. То обаче не било поръчано от Решетников, руснакът дори не знаел. По неофициална информация в ареста за 24 часа е и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

„Не знам в какво са обвинени тези хора. Така или иначе ние в работата си на национално движение до момента не съм виждал нищо притеснително и нещо, което да застрашава националната сигурност.  Ние сме надпартийна организация, която се занимава предимно с културни събития”, каза още председател на градския съвет на "Русофили" Иван Таков Русофили.

През 2015-а година Малинов беше свързван с руския олиграх Константин Малофеев, който е в забранителния списък на Евросъюза заради помощта си към проруските сепаратистки републики в Източна Украйна.

Осъдиха рускиня за шпионаж в САЩ

Ако прокуратурата повдигне обвинения на цялото ръководство на Русофили и поиска за постоянно да останат в ареста, традиционният събор на движението на язовир"Коптинка" тази година вероятно няма да се състои.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.