За това алармираха природозащитници

За сериозен екологичен проблем в района на Своге алармират природозащитници. Открити са мъртви два белоглави лешояда и един скален орел, предаде Дарик Нюз. Предполага се, че птиците са отровени. Вероятно броят на умрелите лешояди ще се окаже много по-голям. В момента полицията извършва оглед на терен, като в акцията участва и куче на Българското дружество за защита на птиците, което е специално обучено за откриване на отрови.  

Умрелите птици да от колонията в Природен парк „Врачански Балкан”. За смъртта им природозащитниците от „Зелени Балкани” и техните партньори научават от GPS предавателите на два от белоглавите лешояди. Предполага се, че птиците са отровени, обясни Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна."Имаме няколко птици с GPS предаватели, с които следим къде ходят, с какво се хранят, какво правят.  Вчера две от тези птици са кацнали в района на село Бос, малко след това падат в неестествени за тях места - в дълбоки дайрета, едната е до село Церево, а другата до село Бос. Това ни навежда на мисълта, че нещо не е наред с тези птици и колега отива на терен да провери там, където са се хранили, какво се случва. На това място, където са се хранили, са открити умрял скален орел и труп на теле. Това навежда на мисълта, че е въпрос на отравяне. Телето вероятно е използвана като примамка, сложена е някаква отрова, и птиците, които са се хранили от него, са умрели", коментира той.

Застреляха млад щъркел в Хаджидимово

Природозащитниците очакват да бъдат открити още мъртви птици, защото белоглавите лешояди се движат и хранят в групи. Възможно е поне още 10 -15 птици да са погълнали от отровата.

Почти гарантирано става дума за повече белоглави, които може би постепенно ще излязат. Защото едната птица е паднала на 3 км паднала от примамката, а другата на 6 км. Поемат храната с отровата, придвижват се донякъде и падат. Вероятно ще излязат повече птици, защото белоглавите лешояди се хранят групово. Това е сериозен екологичен проблем, тъй като лешоядите имат ролята да "почистват" труповете на животни от природата. Но те са подложени и на такива заплахи", заяви Стойнев.

ГАВРА С МЪРТВА ПТИЦА: Разпънаха розов пеликан на пътен знак в Раднево (ВИДЕО+СНИМКА)

В случай на намерени трупове на птиците от страна на минувачи или туристи, трябва незабавно да се подаде сигнал на 112 или на местната полиция. В момента органите на реда извършватт оглед на терен. В акцията участва и кучето на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е специално обучено да открива отрови. По- късно днес се очаква повече информация по случая.

Източник: dariknews.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.