За последните 18 месеца това е третото посегателство върху защитена птица в района

Млад щъркел е бил прострелян в пограничния град Хаджидимово. Това сигнализира пред NOVA природозащитникът Димитър Попов. Патронът засегнал сърцето на птицата и вследствие на това тя получила кръвоизливи от двете очи и клюна. Час по-късно починала.

Първият щъркел долетя в село Подкрепа (СНИМКИ)

Най-вероятно изстрелът е произведен с въздушна пушка. „Щъркелът е млад, вероятно на 3-4 години, тъй като в първите години те не могат да мигрират. Тежеше поне 4 кг. Щъркелите са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Ако извършителят бъде установен, трябва да му се наложи глоба“, коментира природозащитникът.

Спасителят на щъркели Сафет отглежда птица, ранена при токов удар

За случая са информирани Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Благоевград и организацията „Диви животни“ в София, където птицата е трябвало да бъде настанена за лечение.

Първите щъркели долетяха в Пловдивско

Това не е първият случай на посегателство върху птица в района. В края на октомври 2017 г. неизвестни към момента извършители застреляха защитен вид сова. Тя е била открита от строители в покрайнините на града. А няколко месеца по-късно, край река Места, бе открит мъртъв представител на вида орел рибар, който също е защитен. Той бил опръстенен от латвийска орнитологична организация, която имала за цел да проследи маршрута на прелета на птицата.

ЗАРАДИ ЛЕДЕНИЯ ДЪЖД: Хора от Североизточна България приютяват щъркели (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.