На 13 април миналата година загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени

Делото за тежката катастрофа на магистрала „Тракия”, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени, е пред развръзка. До месец съдиите ще решат каква да е присъдата на жената, която е обвинена за фаталния удар. Процесът ще се гледа по съкратената процедура, което означава автоматично намаляване на наказанието.

На 13 април миналата година Емине Чаушева и синът й са сред 45-мата пътници по линията Бургас - София, когато внезапно автобусът се преобръща. „Имаше трясък и бумтене. Изхвърчах от седалката и ми причерня пред очите. Това си спомням”, каза Чаушева.

Делото за катастрофата на магистрала "Тракия" влиза в съда

Цялата в синини, жената се свестява на асфалта. Синът й остава затиснат в останките от автобуса. „Беше затиснат и имаше белодробна травма. Стояхме в „Пирогов" шест дни”, каза още тя.

На място след удара загинаха шестима души. Обвинена за катастрофата е 30-годишната Цвета Таскова. При опит да изпревари автобуса с колата си, тя буквално се врязала в него. Така се стигнало до фаталния инцидент. След като Таскова се призна за виновна, наказанието й ще бъде намалено с една трета. „Законът го допуска и в случая да има съкратено съдебно следствие е адекватно решение”, заяви Мирослав Ангелов - наблюдаващ прокурор по делото.

„В условията на съкратено съдебно следствие може да бъде дадено наказание в различен съдебен размер. След като се определи наказанието, тогава можем да кажем дали е справедливо или не”, каза още той.

САМО ПО NOVA: Родителите на обвинената за катастрофата на "Тракия" (ВИДЕО)

„Клиентката ми така предпочита и иска да се възползва от намаляването на присъдата с една трета, както повелява законът”, каза Николай Кокинов - адвокат на Цвета Таскова.

Законът предвижда между 5 и 20 години затвор за причиняване на катастрофа по непредпазливост. Според прокуратурата смъртта на шестима души, както и тежките наранявания на още над 20 от пътниците в автобуса, са утежняващи вината й обстоятелство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.