Магистрати прогнозират противоречиви решения

Почти 6,5 милиона лева са стрували на съдебната власт у нас услугите на вещите лица за миналата 2018 година. Според справка на Висшия съдебен съвет, с която NOVA разполага, съдебните заседатели са заработили малко над 3,5 милиона лева.

Магистрати предупреждават, че сумите ще скочат двойно, ако отпадне съкратеното съдебно следствие и делата се гледат по общия ред.

На 22 юни 2012 година при обир на инкасо автомобил в Пловдив  са задигнати  близо 1,5 милиона лева. На 31 юли 2013 г.  Георги Енев, известен вече като Жоро Милионера, получава 8 години затвор.

Необходими ли са промени в Наказателния кодекс?

На 6 октомври 2018 година в Русе е брутално изнасилена и убита Виктория Маринова. На 22 април тази година обвиненият за жестокото престъпление Северин Красимиров е осъден на 30 години затвор.

На пръв поглед нищо общо между двете престъпления. Освен едно – извършителите се признават за виновни и искат съкратено съдебно следствие.

„Никога нищо не е лесно. Но когато играеш от страната на прокуратурата, е нормално прокурорът да иска максималното. Когато играеш от другата страна, е нормално да искаш оправдаване”, коментира Николай Кокинов – бивш градски прокурор на София.

Близки на Виктория Маринова срещу по-леките присъди за тежки престъпления

Отпадането на съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления като убийство, например, ще забави процеса. А близките на жертвите ще преживяват отново и отново последните им мигове, предупреждава съдията по наказателни дела Севдалин Мавров.

„Да, съдът наистина ще прецени цялото дело и съответното наказание. Но не трябва да забравяме, че понякога това е много трудно. Не като математика. А като решение.  Може би трябва да се вземе предвид свободата на съда да прецени доколко събраните по делото доказателства съответстват на това самопризнание”, коментира Севдалин Мавров – съдия по наказателни дела.

Съдът взема под внимание и дали липсата на свидетели не кара подсъдимите да искат съкратен процес, който ще им спести една трета от наказанието.

„Ние не можем да върнем смъртното наказание. Ние сме вече членове на Европейския съюз и трябва да се съобразяваме с европейските норми”, обясни съдия Мавров.

А присъда „смърт” се произнася трудно.

„Моя колега – съдия, трябваше като председател на състава, да каже последна какво наказание предлага. Тя 50 минути гледа през прозореца, без да отрони нито дума. И най-накрая се обърна и каза: „смърт”…но винаги остава едно съмнение „ако не е той””, обяснява съдия Мавров.

Законът не трябва да се променя под напора на общественото мнение или след  частен случай, категорични са магистратите. И искат депутатите внимателно да обмислят дали и как да пренапишат НПК.

„Справедливостта е нещо относително. За един е едно, за друг е друго.Очевидно в момента има някаква крещяща липса на справедливост. Имам предвид, че обикновено семействата на пострадалите желаят максимална присъда”, коментира Кокинов.

У  нас практиката сочи, че след обществен скандал наказанията обикновено се завишават. Но невинаги лишаването от свобода е най-доброто решение. Каквото и да реши законодателят обаче, прокурори, съдии и адвокати ще се съобразят и работят по новите правила.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.