У първия арестуван бяха открити около 60 000 лева от откраднатата сума

Задържаха още един заподозрян за банковия обир в София. За него се предполага, че е бил помагач на тримата извършители. Двама от тях все още се издирват. А според разследващи – обирът е планиран отдавна.

Тримата наблюдавали банковия клон от седмици. Анализирали поведението на единствената служителка и забелязали, че, когато излиза заключва входната врата, но никога трезора. 

„Лицата са посетили офиса около седмица по-рано с идеята „ключарят”, както го наричаме, да огледа ключалката и да изработи ключ”, поясни градският прокурор Емилия Русинова.

Така с вече подготвен ключ, извършителите се върнали в района на банковия клон в събота следобед. Успели да влязат. А целта им била чувалче с пари, поставено в банковия трезор. В него имало 175 000 лева.

„В банковия офис е имало и други суми на видно място, но не са взети”, поясни Русинова.

Веднага след кражбата двама от тримата съучастници се качили на автомобил, който малко по-късно опожарили.

Има задържан за банковия обир в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

От полицията заявиха, че единият от извършителите е задържан час след кражбата. 

Той направил пълни самопризнания. А в колата му разследващите открили 62 000 лева. Останалите пари трябвало да се разделят между другите двама. Ден след обира задържали и сочения за помагач, който осигурил ключа за кражбата.

Към момента и помагачът, и задържаният извършител са в ареста. Дали ще останат там или ще излязат на свобода, ще стане ясно утре, когато Софийският градски съд ще гледа мерките им за неотклонение. Междувременно разследващите продължават да издирват двама от тримата извършители. Самоличността им е установена и са обявени за общодържавно издирване.

И тримата са крими проявени. Предишните им криминални прояви са за кражби и документни престъпления.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.