Той има 5-дневен срок, за да изложи съображенията си по процедурата

Съветът за електронни медии започва процедура за отстраняване на генералния директор на БНР - Светослав Костов.

Решението беше взето с три гласа "за" и два "въздържал" се. Следващата седмица ще има ново гласуване в СЕМ. Самият Костов обяви, че иска да се запознае с мотивите преди да коментира.

Според трима от общо петимата членове на СЕМ със спирането на програма "Хоризонт" за пет часа на 13 септември е бил нарушен закона за радио и телевизия. Това им дава основание за предсрочно прекратяване на мандата на директора на Светослав Костов.

Предотвратен е нов опит за спиране на излъчването на БНР

„То засяга по безпрецедентен начин охранявани с конституцията и закона основни права и ценности - правото на информираност”, каза членът на СЕМ Ивелин Димитрова.

„Цялата отговорност е на генералния директор на Българското Национално радио”, каза още председателят на СЕМ София Владимирова.

Гласувалите въздържал се мотивираха решението си с недостатъчна информация.

„Сами сезирахме прокуратурата за проверка. Бих искала да зная какво са открили те. Засега смятам, че нямаме достатъчно законови основания”, заяви членът на СЕМ Бетина Жотева.

Утре главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в комисия в парламента. През септември той обясни, че не е имало технически проблем, който да налага прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" в страната.

 „Имало е пълна, неограничена, реална, техническа възможност за излъчване”, добави главният прокурор Сотир Цацаров.

„Това обаче според закона не е достатчъно - трябват грубИ нарушения, а това е едно грубо нарушение”, каза Жотева.

„До този момент, в Съвета за електронни медии не чухме кой поема отговорността за създалото се напрежение в Българското национално радио за прекъсването на сигнала на 13 септември”, каза още Владимирова.

Светослав костов има пет дни за възражение. Пред NOVA той коментира, че ще говори след като се запознае с решението на СЕМ.  Другата седмица съветът ще гласува окончателно за поста му на генерален директор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.